Hopp til innhold

Ole Bull relansert 130 år etter sin død

Ole Bulls stykke er ikke fremført siden 1880.

Ole Bull

VIDEO: Musikk av Ole Bull spilt for første gang på 130 år.

Ole Bull

Ole Bull var datidas superstjerne.

Foto: Arkiv / Scanpix

Ole Bornemann Bulls jubileumsturné åpnet i Levanger kirke onsdag med Ole Bulls eget verk «Variasjoner over ”Lilly Dale”». Dette verket har ikke blitt spilt siden komponistens død i 1880.

– «Lily Dale» var en populær amerikansk skillingsvise fra 1850-tallet, som Ole Bull plukket opp. I Norge er den samme melodien mer kjent som en salme «Kjærlighet fra Gud».

Det sier pianist og komponist Wolfgang Plagge. Sammen med fiolinist Annar Follesø har han pusset støvet av den glemte Ole Bull-komposisjonen.

Det er noe av det morsomste og musikalsk og musikantisk utfordrende jeg har vært borti, sier Plagge.

– Vi har testet stykket på kolleger og bekjente for å se hvilken effekt stykket hadde på dem. Reaksjonene har vært til å ta og føle på.

Neste stopp Festspillene

I år er det 200 år siden den store fiolinisten og komponisten Ole Bull ble født.

Annar Follesø har i den anledning spilt inn en cd med hittil ukjente fiolinkonserter av Ole Bull. Follesø er til daglig konsertmester i Kringkastingsorkesteret. Han har fått med seg sin arbeidsgiver på plata.

– Jeg får her anledning til å gjøre opp med mine synder. Jeg har jo hat store fordommer mot Ole Bull. Han gidder jeg ikek spille noe særlig. Jeg kan kanskje lære meg Sæterbesøket.

– Men så oppdaget jeg at dette er jo langt bedre enn jeg trodde. Ole Bull bør spilles mye mer.

Follesø og Plagge har spilt konserter sammen i flere år. De skal i mai til Berge for å spille i Ole Bulls bolig Lysøen under Festspillene. Til høsten reiser Wolfgang Plagge og Annar Follesø til USA for å turnere med denne konserten.

Bull på pensum

Konserten i Levanger skyldes at Plagge er engasjert som professor II ved Høgskolen i Nørd-Trøndelag, HiNT. Ole Bull-konserten i Levanger kirke var en del av undervisningen til faget Musikkhistoriske røtter.

Follesø og Plagge fremførte også et annet glemt verk; «Souvenir de San Francisco» av polakken Henryk Wieniawski, som var tsarens musiker. Wieniawski og Bull var bestevenner, og opptrådte ofte sammen på turnéer i USA.

De to musikervennene døde samme år, i 1880. Heller ikke Wieniawskis stykke er fremført siden komponistens død, ikke før i Levanger kirke onsdag.

– Det tok litt tid å komme seg over sjokket vi fikk da vi oppdaget at det faktisk finnes musikk av Ole Bull som ingen har spilt siden 1880, sier Wolfgang Plagge.