Hopp til innhold

Legger ned torskeoppdrettsanlegg

Frengen Havbruk lover å stenge oppdrettsanlegget på Ytterøya etter påske. Selskapet er anmeldt for å ha sluppet ut deformert torsk.

Syk og derformert torsk fra Trondheimsfjorden

Syk og derformert torsk fra Trondheimsfjorden. Fiskehuden er fulla v åpne, røde sår, og munnen er deformert.

Foto: John Olav Oldren

Det omstridte anlegget er anmeldt både for dyremishandling og rømming av torsk.

Daglig leder Kjell Fenstad sier de er i ferd med å slakte torsken i anlegget, og regner med å være ferdige til påske. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Fylkesmannen fornøyd

Fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Anton Rikstad, sier han lenge har fryktet at oppdrettslaksen fra Frengen skal skade torskestammen i Trondheimsfjorden. Nå puster han lettet ut.

- På laksens og miljøet i fjordens vegne tror jeg dette er veldig fornuftig, sier han til NRK.

Rikstad forteller at monstertorsken har spredt seg videre i Trondheimsfjorden. Sist uke ble det fanget ett eksemplar innerst inne i Beitstadfjorden.

Lar seg ikke intervjue

Kjell Fenstad vil ikke la seg intervjue av NRK, og sier han ikke har sett noe til anmeldelsene som er levert mot han i forbindelse med påstått rømming og dyremishandling.

Han vil ikke utdype nærmere hvorfor de stenger anlegget etter at torsken er slaktet. Han sier videre at det blir opp til styret i selskapet å vurdere videre hva de skal gjøre med merdene og resten av anlegget i Trondheimsfjorden. Frengen Havbruk

Selskapet er også ilagt dagbøter av Fiskeridirektoratet for rømminger, og anlegget har vært svært omstridt siden det ble startet.

Frykter skadeeffekter

Flere arter i Trondheimsfjorden kan bli skada av deformert oppdrettstorsk. Det mener Miljøvernforbundet, som har anmeldt et oppdrettsanlegg ved Ytterøya i Levanger for dyremishandling.

Miljøvernforbundet frykter at monstertorsken skal yngle med hverandre eller med villtorsk. Fiskere har fanget mengder av den såkalte monstertorsken i fjorden.