Hopp til innhold

I dag smeller det

Fredagen før vinterferieuken er det dobbelt så mange ulykker som en vanlig fredag.

Kollisjon på Skogn

Fredag før vinterferien er den store ulykkesdagen på veiene. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Knut Reitan / NRK

Trøndelag og andre fylker med vinterferiestart denne fredagen må regne med flere smell på veiene. Stor utfart vil føre til svært mange ulykker i dag, viser tall fra If Skadeforsikring har hentet inn fra Finansnæringens Fellesorganisasjon ( FNO).

Risikabel trafikkdag

Denne fredagen er rett og slett risikabelt i trafikken. Tallene viser at det oppstår mer enn én skade i minuttet gjennom hele døgnet på landsbasis.

– Det beste rådet vi kan gi folk i dag er dette: Ta hensyn til at svært mange er ute i samme ærend som deg selv og bruk heller fem minutter ekstra. Og hold god avstand til bilen foran, sier informasjonsrådgiver Jon Berge i If Skadeforsikring.

  • Sjekk trafikkmeldingene her.

Håper å unngå skader

I fjor var den store utfartsdagen før vinterferien fredag 13. februar. Ulykkesfugler med øye for datoer var nok ekstra påpasselige. Men ikke påpasselige nok, viser tallene fra FNO.

Det ble registrert hele 1834 skadesaker hos forsikringsselskapene. På en helt alminnelig fredag registrerte forsikringsselskapene i gjennomsnitt 830 skader relatert til bil.

Ved å setter fokus på det høye antallet skader i dag, håper Berge at sjåførene på vei til vinterferie er føre var og er ekstra oppmerksomme. På den måten håper Berge at ulykkestallene vil holde seg nede.

– Disse ulykkestypene bekrefter at folk både er travle og stressa før ferien. Med mange biler på veiene er dette en dårlig kombinasjon. I tillegg er det svært utfordrende kjøreforhold mange steder i Sør-Norge på grunn av stort snøfall det siste døgnet, sier Berge.

Fredag verst uansett

2009-tallene er ennå ikke klare, men trenden er den samme som årene før; Fredag er den verste ulykkesdagen i uken, år etter år. I 2008 ble det registrert over 5000 flere skader på fredager enn på mandager. Her er 2008-tallene fordelt på ukedager:

Mandag (54 587), tirsdag (54 417), onsdag (56 561), torsdag (54 656), fredag (59 940), lørdag (41 186)og søndag (30 176).

Det er suverent flest eneulykker, ofte utforkjøringer, med nesten 64 000 registrerte tilfeller. På de neste plassene følger påkjørsler bakfra og påkjørsler av parkert bil, begge med vel 55 000 hendelser.

Flinkere i påska

Statistikken fra forsikringsselskapene viser også at folk er flinkere til å ta det med ro når de skal på påskeferie litt senere på vinteren. Det er langt travlere på ulykkesfronten ved vinterferieutfarten enn ved påsketider.

Forsikringsselskapene tror dette skyldes flere ting. Det er ofte bedre føreforhold langs veiene. I tillegg fordeler påskeutfarten over flere dager og til flere steder enn til bare skiområdene.