Hopp til innhold

Fornøyd forsvarsminister

Grete Faremo turnerer kandidatene som vil bli hovedbase for norske kampfly. Mandag besøkte hun Ørland.

Forsvarsminister Grete Faremo på Ørland Hovedflystasjon

Forsvarsminister Grete Faremo var fornøyd med det hun så på Ørland Hovedflystasjon.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

En svært interessert statsråd stilte mange og grundige spørsmål til offiserne som viste henne rundt på Ørland Hovedflystasjon.

– Folk har forberedt seg godt, og bidratt til at jeg nå har fått et bilde av både flystasjonen og området rundt fra lufta. Jeg har også fått en veldig god presentasjon av hva alternativet med å velge Ørland som base innebærer, sier Faremo til NRK.

Gode alternativ

Ministeren understreker at hun nå kun reiser rundt for å hente inn informajson. Faremo besøkte Bodø forrige uke, og drar til Evenes på fredag.

– Jeg har så langt fått bekrefta at de ulike alternativene har hver sine kvaliteter. Nå blir det viktig å gjøre ei grundig vurdering når vi oppsummerer fordeler og ulemper ved de ulike kandidatene.

Visitten til forsvarsministeren kan være et av de viktigste besøkene Ørland får i år. Derfor viste de seg fra sin beste side. Faremo fikk oppleve masse jagerfly i lufta, simulerte kampsituasjoner, og samspillet mellom styrker på bakken og i lufta.

Avgjørelse i løpet av året

Faremo sier hun er opptatt av at alle argumenter blir tatt med i vurderinga. Ei arbeidsgruppe i departementet skal legge fram en rapport uten konklusjon i begynnelsen av mars. Den skal ut på full høring første halvår i år.

– Etter den runda vil vi oppsummere og konkludere både i departementet, og etter hvert også i regjeringa før jul, forteller Faremo som sier at saken er svært krevende.

– Vi skal ha mest mulig ut av kampflykapasiteten, og både økonomiske og samfunnsøkonomiske vurderinger spiller inn.

Ørland hovedflystasjon

Ørland kjemper hardt for å bli hovedbase for norske kampfly.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX