Hopp til innhold

Fugle-Sigurd (12) møtte miljøvernministeren

Erik Solheim ville møte 12-åringen som har rapportert inn over 1400 fugleobservasjoner til artsobservasjoner.no.

Video nsps_upload_2010_2_1_20_9_21_926.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

12 årig fugleentusiast møtte miljøvernministeren.

I Elvegata 17 ligger et av de aller staseligste husene i Trondheim. Et stort herskapshus i blekgul nyklassisk stil troner over Nidelva, akkurat der den omstemmer seg og tar en stor bue utenom Midtbyen, i stedet for å skjære rett gjennom Nidarø ved Ila.

En stor hage løper ned mot elvebredden. Den tidligere fylkesmannsboligen har faktisk lakserett i Nidelva, men de nye leieboerne er lite opptatt av å fiske på en rødlisteart. Det er nemlig her Artsdatabanken de siste to åra har holdt hus.

Artsdatabankens hus i Elvegata 17.

Artsdatabanken holder til i den gamle fylkesmannsboligen i Elvegata 17.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Stor-besøk

I dag får naturforskerne her stor-besøk av selveste miljøvernministeren. Erik Solheim er i Trondheim for å åpne Naturmangfoldåret 2010. Alt står klappet og klart. Direktør Ivar Myklebust har til og med ordnet med et par varme vintersko, som ministeren kan bytte på seg. Han kommer selvsagt i sorte sko.

Nede på brygga står en spesiell gjest. Miljøvernministeren ville gjerne møte 12 år gamle Sigurd Bangjord på denne spesielle dagen. Grunnen er at Sigurd er en av de mest aktive til å rapportere inn artsobservasjoner på artsdatabankens brukernettsted artsobservasjoner.no.

Sigurd Bangjord (12) og miljøvernministere Erik Solheim.

Sigurd Bangjord (12) orienterer miljøvernministere Erik Solheim om fugler i Nidelva.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Bratt læringskurve

Nidelva i Trondheim viser seg fra sin beste side da 12 år gamle Sigurd møter miljøvernministeren. Sola glitrer i elvevannet. Ender og måser svømmer i vannet. Erik Solheim vil gjerne vite hvilke ender og måker.

– Her ser du stokkender, og der borte svømmer noen gråmåker, peker og forteller Sigurd tålmodig.

– Ser du der borte under trærne? Der dykker noen kvinender.

– Hva er den sjeldneste fuglen du har sett, lurer miljøvernministeren på.

– Det er mange sjelden fugler her, men det er ikke det som er viktig. Aller viktigst er det å rapportere om de vanligste artene, må Sigurd forklare.

– I framtida må vi nemlig vite om arter som før var vanlig blir borte, og da må vi vite hvor vanlige de vanlige artene var.

Identisk lue

Det er ord som vekker ettertanke hos en travel miljøvernmnister. Ved et lunefullt sammentreff har de to, ministeren og gutten, samme hodeplagg. Varme kaninskinnluer med øreklaffer som varmer gutte- og mannekinn mot den rå elvekulda.

Så tar Sigurd fram loggboka si. Han vil vise fram dagens registrering.

– Grønnfink, ca ti stykker på forbrettet der borte. Kjøttmeis, én. Én trekryper på ni gram blir også registrert. Og alle fuglene i elva. Sigurd er en ensom svale blant sine jevnaldrende. Men det vil Erik Solheim forandre på.

Sigurd Bangjord (12) og miljøvernministere Erik Solheim ved Nidelva.

Sigurd Bangjord (12) viser fram loggboka si til miljøvernminister Erik Solheim.

– Gjør som Sigurd

– Slike engasjerte ungdommer vil miljøvernminister Erik Solheim gjerne se flere av framover, heter det i det forhånds utsendte pressemateriellet fra Miljøverndepartementet.

Presseskrivet hevder at Solheim, i anledning Naturmangfoldåret 2010, vil at flere skal gjøre som Sigurd: Dra ut i naturen og rapportere om det de ser.

– Direktoratet for naturforvaltning har på oppdrag fra Miljøverndepartementet jobbet med en nasjonal nettportal som kommer til å ha fokus på blant annet dette. Med dette ønsker departementet at flere skal la seg inspirere og engasjere av å være ute i naturen, og samtidig gi dem muligheten til å rapportere inn de artene som de ser.

Nok infomateriell. Den lave vintersola har gått ned over Byåsen. Sigurds plass i solen er over. Nå må han inn å legge inn dagens fugleobservasjoner i Artsobservasjoner.no.

Sigurd Bangjord (12) og miljøvernministere Erik Solheim ved Nidelva.

Felles oppfordring fra Sigurd Bangjord (12) og miljøvernminister Erik Solheim: Flere må registrere dur i artobservasjoner.no

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK