Hopp til innhold

Bilkollektiv satser på elbiler

Interessen for bilkollektiv blir stadig større. I Trondheim vil de snart kunne tilby medlemmene elbiler.

En elbil under lading.

I mars vil du kunne leie elbil i Trondheim bilkollektiv.

Foto: Toby Melville / Scanpix/Reuters

Stadig flere velger å dele bil med andre fremfor å eie selv. De siste årene har bilkollektivene i både Oslo , Bergen og Trondheim fått flere medlemmer.

Miljøvennlig er populært

I Trondheim satses det nå miljøvennlig.

– Vi har nå bestilt tre Think-biler. De skal være klare rundt 1.mars, sier daglig leder av bilkollektivet, Leif Tore Anderssen til NRK.

Bilkollektivet i Trondheim ble etablert i 1996, og har i dag rundt 500 medlemmer. Bilene er utplassert på 12 forskjellige steder i byen og brukerne kan velge mellom 30 ulike biler.

Nå vil bilkollektivet gjøre seg enda mer attraktivt. Anderssen forventer stor interesse rundt elbilene.

– Det er mange bedrifter og organisasjoner som ønsker en miljøvennlig profil. Vi samarbeider nå med blant annet Brattørkaia og Rockheim, sier Anderssen.

Bilkollektivet har allerede en Toyota Prius blant utleiebilene. Hybridbilen er så populær at de har bestilt en til. Den kommer til byen denne uka.

– Innen to år skal bilparken byttes ut. Vi gjør det vi kan for å få tak i de mest miljøvennlige bilene på markedet. Målet på sikt er at alle bilene skal gå på ikke-fossilt brennstoff, sier Anderssen.

Prisgunstig

Medlemstallet i Trondheim har økt med 40 prosent de siste to årene. 80-90 prosent av brukerne er privatkunder, resten er bedrifter og organisasjoner. I 2009 hadde kollektivet tolv biler til utleie, mens de i år har 30.

Kollektivet er en ideel organisasjon som kun skal gå i økonomisk balanse. Det skal derfor ikke koste mye å leie bil.

Dersom du skal kjøre 100 km og låner bilen i fem timer vil det koste deg under 400 kroner.

– Å leie bil vil koste rundt en tredjedel av hva det koster å eie. For 20 000 kroner får du kjørt mye bil i løpet av et år, mener Andressen.

For å bli med i bilkollektivet må du kjøpe en andel til 2 500 kroner. Når du melder deg ut selges denne andelen og du får pengene tilbake. Årskontingenten er på 500 kroner

Bruker bilen mindre

Kreftforeningen i Sør-Trøndelag er en av organisasjonene som er medlem i bilkollektivet i Trondheim. De er opptatt av den miljømessige gevinsten, og ser flere fordeler med å leie bil.

– Nå bruker vi bil kun når vi må. Dessuten har vi spart penger, sier Arild Domaas som er godt fornøyd også med den praktiske delen av det å være med i et kollektiv.

– Vi har ikke opplevd noen problemer. En kollega sto fast en gang, men også det løste seg på en halv time.