Hopp til innhold

Satsing på økologisk mat strandet

Kommunen bevilger ikke penger til sitt eget prosjekt.

Skolejente drikker økologisk skolemelk

Eline Sæter Brøseth drikker økologisk skolemelk.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I 2007 vedtok Trondheim kommune å gjøre en storsatsing for å få mer økologisk mat i kommunen. Men på tross av ambisiøse mål, er lite blitt gjort for å oppnå målene.

– Det har vært vanskelig å få til økoløftet fordi kommunen har trukket alle midlene sine, sier Øyvor Helstad som er prosjektleder for Økoløftet i Trondheim kommune.

30 prosent økomat

Kommunens hovedmål har vært at 30 prosent av mattilbudet ved kommunens produksjonskjøkken skal være økologisk ved utgangen av 2012.

I tillegg skulle 20 prosent flere barnehager, skoler og SFO i Trondheim tilby økologisk mat innen samme tid.

Økomelk i skolen

– Den økologiske skolemelken smaker godt og så blir man stor og sterk hvis man drikker den, sier Eline Sæter Brøseth i tredje trinn på Berg skole i Trondheim.

I Trondheim utgjør den økologiske melken kun fem prosent av melkesalget i skolen.

Berg skole er én av totalt 11 skoler i kommunen som har valgt å satse på økomelk.

– Det kom føringer fra politisk hold om at vi skulle øke andelen økologisk mat. Vi har tatt en diskusjon på det og har nå mer økologisk mat på SFO, sier rektor Lars Petter Eggesbø ved Berg skole.

Kunnskap og begeistring

I løpet av 2009, altså to år etter at målet ble satt, skulle det være en kunnskap og begeistring for bruk av økologisk mat og at forbuket og produksjonen av økologiske produkter ville bli videreført etter 2012.

Trondheim kommune regnet også med at økoløftet skulle bidra med erfaringer som andre kommuner kunne nytte seg av.

Vedtok løft, men ingen penger

Øyvor Helstad

Øyvor Helstad

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Nå kan det tyde på at det skorter på begeistring for økologisk mat, for Trondheim er langt i fra å nærme seg målene. Kommunen har nemlig ikke sørget for at de som skal lage og servere maten, får ekstra midler til å satse økologisk.

– Når vi ikke har midler er det vanskelig for våre produksjonskjøkken å ta merkosnadene med økologiske matvarer, sier Øyvor Helstad, som er prosjektleder i Økoløft i Trondheim kommune.

Hun sier det ikke kommer til å skje noe for å øke andelen økologisk mat i løpet av dette året.

– Vi må utsette økoløftet inntil videre, sier Helstad.