Hopp til innhold

- Luseproblemet er ute av kontroll

NINA etterlyser krisemøter om lakselus.

Lakselus

Lakselus på laks.

Foto: Kjartan Trana / NRK

- Vi ser at situasjonen er urovekkende i forhold til lakselus på norsk oppdrettslaks, sier seniorforsker Torbjørn Forseth ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Han mener at situasjonen et ute av kontroll fra Nordland og sørover.

Tre ganger mer lus

Per 1. oktober var det om lag tre ganger så mange kjønnsmodne hunnlus på oppdrettsfisk sammenligna med samme tid i 2007 og 2008.

- Vi får stadig meldinger om at man har problemer med å få de behandlingsmidlene man bruker til å virke. I og med at norske laksebestander er så svekket er vi svært bekymret for at situasjonen ikke kommer under kontroll til laksens smoltutvandring til våren, sier Forseth til NRK.

Vil ha krisemøter

NINA vil nå at det innkalles til krisemøter om lusesituasjonen.

- Jeg mener man må sette seg sammen på alle nivåer, både det politiske, forvaltningsnivået og næringen. Vi må diskutere hva vi skal gjøre. Og vi må lage gode planer for hvordan vi skal håndtere situasjonen i mai og juni når smolten skal ut. Samt om hvordan dette skal håndteres på lang sikt, sier Torbjørn Forseth.

- Her må alle krefter settes inn og jeg ser ikke at det skjer i dag. Jeg ser litt aktivitet her og der men ikke samlet innsats. Det er myndighetene som har det overordnede ansvaret for å sørge for at noe sånt kommer i gang, sier seniorforskeren.

- Vi har kontroll

Jon Arne Grøttum er regionsjef i FHL Midtnorsk havbrukslag. Han avviser at næringa ikke har kontroll med lusesituasjonen.

- Vi mener ikke at den er ute av kontroll, men vi registrerer at vi har litt mer lus i anleggene enn det som er normalt, sier Grøttum til NRK.

- Hvorfor er det tre ganger så mye lus nå enn de to foregående årene?

- De virkemidlene som er brukt tidligere, ulike typer lusemiddel, ser vi har litt redusert effekt. Det betyr at vi har fått litt mer lus i anleggene. Derfor vi må jobbe ganske hardt med å se på hvordan vi kan koordinere lusearbeidet i enda større grad, slik at vi klarer å holde oss på de nivåene vi har hatt før, sier Grøttum.

En utfordring

Han sier oppdrettsnæringen ser på lakselus som en betydelig utfordring.

- Vi er ikke interessert i å ha mye for lus i anleggene. For det første er det dårlig økonomi. Men vi erkjenner også at vi har et miljøansvar i forhold til de omkring oss og derfor må vi ta problemet på alvor, sier Jon Arne Grøttum i FHL.

Han sier at statistikk viser at man har ligget på et lavt lusenivå i de periodene man har hatt utvandrende smolt.