Hopp til innhold

Ville hjelpe bjørnen

To turgåere fant bjørnespor i Gjevilvassdalen. Sauebønder i området reagerer sterkt på at sporfunnet ble holdt hemmelig.

Bjørnespor i Gjevilvassdalen
Foto: Privat

Mens mange lette etter bjørnen som drepte seks sauer i forrige uke, ble det turgåerne mener må være bjørnespor oppdaget i Gjevilvassdalen i Oppdal.

De som så sporet, varslet med vilje ikke i fra, skriver avisa OPP .

Hemmelig spor

Overfor avisa innrømmer sporfinnerne at de antok at sporet stammer fra bjørnen som natt til mandag 12.oktober gikk løs på seks saure på innmarksbeite i området. Sauene måtte avlives på grunn av skadene de fikk.

De to som oppdaget sporet ble enige om å holde oppdagelsen for seg selv, de ønsker heller ikke å stå frem med navn.

Turgåerne sier at de helst ser at bamsen slipper unna jaktlaget denne gangen.

– Derfor har vi ventet helt til nå med å offentliggjøre bilder av sporene i håp om at den trekker lengere unna og kanskje får lagt seg i hi for vinteren, sier de til avisa.

Bjørn, Namsskogan familiepark

Sporfinnerne mener bestemt at det er en bjørn som har satt fotavtrykket sitt i snøen.(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Jonas Olsen

Banne i kirka

Begge turgåerne er inneforstått med at å ikke varsle om bjørnesporet, verken til bondeorganisasjoner, jaktlag eller Statens Naturoppsyn, er som å banne i kirka.

– Vi ser ikke bort fra at mange oppdalinger , både gardbrukerer og andre vil bli både skuffet, irritert og forbannet over at sporfunnene blir offentliggjort så mange dager etter at bjørnen sannsynligvis har rukket å trekke langt utenfor det området det er gitt fellingstillatelse for, sier de til avisa.

De to finnerne påberoper seg retten til å ikke varsle og påpeker at det ikke finnes noen lovpålagt varslingsplikt.

– Det må være opp til hver enkelt å avgjøre om man vil vidra til bjørnefelling eller ikke, sier de.

Skuffet

Gårdbrukerne som måtte avlive sauene ser svært skuffet over at sporfinnerne ikke varlset i fra. Han synes det er feil at rovdyr som angriper bufé får være i fred.

– Får folk tenker på den måten, kunne de fått oppleve selv hvordan det er få en bjørn nesten på trappa. Saueholdet er livsgrunnlaget for både oss og andre i dette området. Vi er ikke ute etter at alt som er av rovdyr skal utryddes, sier bonde Ingard Hindseth.

Utelukker jerv

Tor Bretten hos Statens Naturoppsyn har sett bildene som turgåerne tok med mobilkamerat sitt.

- Du ser at det er smeltet rundt sporene. De kan derfor opprinnelig vært mindre enn de er på bildet, sier Bretten og mener det kan være en jerv som står bak sporene.

Sporfinnerne sier til OPP at de godt kjenner til jervspor og at de mener bestemt at dette dreier seg om en bjørn.