Hopp til innhold

Tester kreftmedisin

En ny medisin mot lungekreft skal prøves ut.

St. Olavs hospital i Trondheim
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fra nyttår skal rundt 550 pasienter få tilbud om å delta i den nye studien, sier kreftspesialist, Stein Sundstrøm, ved St.Olavs Hospital i Trondheim.

Medisinen har tidligere vært prøvd ut i flere land, og vil nå bli gitt på norske sykehus som ledd i et stort kartleggingsarbeid.

Sundstrøm har god tro på at den nye medisinen skal ha en positiv virkning for mange som er rammet av lungekreft.

- Tester på norsk populasjon

Hvert år blir 2300 nye tilfeller av lungekreft registrert i Norge, 550 av dem skal fra nyttår teste den nye medisinen. Utvalget skjer ved loddtrekning, slik at vi får et mest mulig representativt utvalg, forteller Sundstrøm.

Stein Sundstrøm

Cellegiftmedisinen Alimta, er tidligere testet i 20 land, av totalt 633 pasienter.

- Dette er en studie som viser en ganske betydelig forskjell i overlevelse, såpass stor forskjell at det er veldig interessant å se nærmere på dette stoffet, sier Sundstrøm.

Han sier medisinen tidligere har vært testet på et lite antall pasienter, og at utvalget ikke har vært representativt nok.

- Det er derfor viktig at vi nå får studere dette skikkelig, sier Sundstrøm.

Denne medisinen brukes til såkalt ”vedlikehold”, og har først og fremt som mål å forlenge levetiden til hardt rammede pasienter.

- Det er en livsforlengende og lindrende behandling, sier Sundstrøm som forklarer at medisinen skal tas over lengre tid etter at den opprinnelige behandlingen er fullført.

Han håper denne medisinen kan forlenge pasientenes liv med opptil fem måneder, uten betydelige bivirkninger.

- Det høres kanskje lite ut, men i lungekreftbehandling er det betydelig.
Studien vil gå over tre år.

- Å være med i en slik studie vil være positivt for pasienten fordi man får en behandling som man vet kan virke. Man får en veldig nøye og solid behandling, og oppfølging.

Verst for kvinner

Lungekreft er den krefttypen som årlig tar flest liv i Norge, og det er særlig blant kvinner det øker mest.

- De har vært så dumme at de har tatt opp røykevanene til menn, og det viser seg at kvinner tåler røyking verre enn menn. De får også lungekreft i tidlige alder enn hva menn gjør.

Studien får støtte fra det amerikanske legemiddelfirmaet som lanserer medisinen, Eli Lilly.

- De bidrar med støtte til infrastruktur til å drive studien, men det er vi som eier all data, og de har ingen innvirkning på hva vi bruker dataen til, påpeker Sundstrøm.

Prosjektet skal vare i tre år, og han sier at de fra nyttår vil behandle 150 pasienter fra Midt-Norge ved St. Olavs Hospital.

Alimta testes nå ved 30-35 sykehus i Norge.