Hopp til innhold

Det norske og Aker fusjonerer

Det norske oljeselskap og Aker Exploration fusjonerer.

Kjell Inge Røkke på pressekonferansen 22. april 2009
Foto: NRK

Det norske oljeselskap ASA og Aker Exploration ASA slår seg sammen.

I går kveld undertegnet de to selskapene intensjonavtalen dem i mellom.

Det avtalte bytteforholdet gir Det norskes aksjonærer 82 prosent av det sammenslåtte selskapet og Aker Explorations aksjonærer 18 prosent.

Erik Haugane

Erik Haugane

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Aker vil være selskapets største aksjonær med om lag 30 prosent av aksjene, basert på Akers eierandel i de to selskapene per i dag.
Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske er svært fornøyd med forslaget om fusjon.

– Med Aker som største eier øker selskapets mulighet til å nå målet om å bli et nytt stort olje- og gasselskap med flere utbyggingsprosjekter og betydelig produksjon i Norge, sier Haugane.

Røkke blir styreleder

Kjell Inge Røkke har i mange år ønsket å utvikle et eget oljeselskap. Nå blir han styreleder i det fusjonerte selskapet. Allerede ved fusjonen vil det nye selskapet være det ubestridt nest største selskapet på norsk sokkel når det gjelder lisenser og operatørskap, opplyser Det norske tirsdag morgen.

Administrerende direktør Bård Johansen i Aker Exploration ser fusjonen som et stort steg fremover.

– Dette gir større muligheter til å velge de beste prospektene, og til å optimalisere porteføljen. I tillegg vil Aker Explorations aksjonærer gjennom fusjonen få eierskap i en mer likvid aksje, sier Johansen.

Hovedkontor i Trondheim

Det fusjonerte selskapet skal ha forretningskontor i Trondheim
og kontorer i Stavanger, Oslo og Harstad.

Selskapet vil videreføre navnet Det norske oljeselskap ASA, og Erik Haugane blir administrerende direktør.

- Det er fortsatt store muligheter på norsk sokkel. Det er store mengder olje og gass som ennå ikke er oppdaget, og som har stor verdi for samfunnet og Det norske, understreker Erik Haugane.

– Det fusjonerte selskapet ønsker å være en kreativ og konstruktiv samarbeidspartner med de andre oljeselskapene og leverandørindustrien. På den måten sikres mangfold både av sterke aktører, nye perspektiver og gode ideer på norsk sokkel, sier han i en pressemelding fra selskapet.

NTB/NRK