Hopp til innhold

Statskirka sterkest på Høylandet

Høylandet er den kommunen i Norge hvor størst andel av befolkninga er medlem av statskirka.

Høylandet kirke

Høylandet kirke har aldri vært nødt til å avlyse gudstjenesten på grunn av for få kirkegjengere, i følge sogneprest Elisabeth Torseth.

Foto: Peter M. Laugen

97% av innbyggerne på Høylandet står i kirka. Sogneprest Elisabeth Torseth har aldri måttet avlyse gudtjenesten på grunn av for lite gudsfryktige morgenfugler.

- Det har ikke hendt en eneste gang at det har blitt messefall fordi det har vært for få i kirka. Det skjer jo rett som det er andre steder, men aldri her på Høylandet, sier sognepresten.

I følge henne er det ikke bare på medlemslistene det er stor oppslutning om statskirka. Det er få humanistiske konfirmanter i kommunen, og folk er også tradisjonstro når det kommer til å gifte seg i Guds hus.

Torseth tror skolen kan ta mye av æren for de høye medlemstallene.

- De holder på tradisjoner, for eksempel med julegudstjenester. Da det for noen år siden var bråk om at det skulle man ikke ha, så brydde ikke skolen på Høylandet seg noe om det, forklarer hun.

Stor prestemangel

Kirkeentusiasmen på Høylandet står i sterk kontrast til resten av fylket, der man ikke en gang klarer å lokke prestene til kirka.

I sommer er det hele 12 ubesatte prestestillinger i Trøndelag. Flere av de ledige stillingene er lyst ut en rekke ganger. I Snåsa lyses prestestillingen ut for femte gang.

Les også: - Send en prest til Snåsa

Prest i kirken

Illustrasjonsfoto.

Foto: Ned Alley / Scanpix

I april ba sognepresten og menigheten til Gud om å få en prest til Snåsa, men ble ikke bønnhørt.

Les også: Ba til Gud for å få en prest

Minst oppslutning i Trondheim

Også Åfjord og Rennebu er på ti på topp lista over kommunene med størst oppslutning om statskirka her i landet, begge med over 95 % oppslutning.

Og lavest oppslutning om statskirka i Trøndelag er det i Verran og Trondheim med litt over 80 %, som også er landsgjennomsnittet. Hvor mange av disse som faktisk går i kirka vites ikke.