Hopp til innhold

17-årig syklist omkom

Ei 17 år gammel jente døde etter å ha blitt påkjørt av en lastebil på Tempe i Trondheim.

Dødsulykke Tempe
Foto: Bent Lindsetmo / NRK

- Vi har indikasjoner på at jenta syklet i samme retning som lastebilen og at kollisjonen har skjedd i et gangfelt som jenta var i ferd med å sykle over, sier krimvaktleder Terje Øfsti til NRK.

Ifølge Øfsti har de opplysninger om at jenta syklet på fortauet sørover langs Holtermannsveien og at lastebilen kjørte i samme retning. Sjåføren var i ferd med å svinge av mot høyre til Tempeveien da ulykken skjedde. Politiet fikk melding om ulykken klokka 10.07.

- Vi har dokumentasjon som tilsier at jenta er 17 år, men en 100 prosent identifisering er ikke gjennomført, sier krimvaktlederen.

Sjåføren i avhør

Lastebilsjåføren var i sjokk etter ulykken og ble kjørt til St. Olavs hospital i ambulanse. Han blir i ettermiddag avhørt, men krimvaktlederen vil ikke si noe om hva han har forklart. Det er tatt rutinemessig blodprøve, men politiet har ikke mistanke om promillekjøring, sier Øfsti.

Politi og redningsmannskap utførte tekniske undersøkelser på ulykkesstedet. Statens vegvesens ulykkesgruppe var også til stede.

Flere vitner har meldt seg etter ulykken og de vil bli avhørt senere, sier Øfsti. Han ber samtidig folk som kan ha opplysninger i saken om å ta kontakt med politiet.

Lysregulert kryss


Ulykken skjedde i et kryss som er lysregulert for både bilister og myke trafikanter. Seksjonsleder for trafikksikkerhet og veiforvaltning i Statens Vegvesen i Midt-Norge, Erik Jørgen Jølsgard, vil ikke spekulere i ulykkesårsaken, men bekrefter at det blir grønt lys for bilistene som kjører i Holtermannsveien samtidig som det blir grønn mann for myke trafikanter som vil over fotgjengerfeltet i Tempeveien.

- Dette er den mest vanlige reguleringen av lyskryss i Trondheim med unntak av i sentrum hvor vi har såkalte vrimlefaser, sier Jølsgard.

- Hvilke løsninger som velges i et kryss er en avveining mellom fremkommelighet og trafikksikkerhet. Løsningen i ulykkeskrysset er tatt på bakgrunn av at det er mye biltrafikk her og relativt få myke trafikanter, sier seksjonslederen.

Komplisert regelverk


- Det har generelt vært mye diskusjon omkring syklisters rettigheter og plikter når de bruker gangfelt og det er et komplisert regelverk, sier Jølsgard, og legger til at han ikke ønsker å knytte dette direkte til dødsulykken på Tempe.

- På generelt grunnlag sier trafikkreglene at bilister som svinger til høyre i kryss, har vikeplikt for gående og syklende som krysser gangfeltet dersom dette er signalregulert . Reglene er annerledes hvis gangfeltet ikke er lysregulert. Da kan syklisten ha vikeplikt med mindre han eller hun går av sykkelen. Dette kan imidlertid igjen endres ved skilting, noe som også er tilfellet i enkelte kryssinger ellers i Trondheim. Regelverket er i dag dessverre uhyre komplisert, sier Jølsgard.

Holtermannsveien og Valøyveien var en periode stengt etter ulykken.