Hopp til innhold

Ber Riksadvokaten hjelpe i drapssak

Det er gått to år siden Aud Jorun Rønning fra Malvik ble funnet død i Østersund. En drapstiltalt mann er på frifot, og de etterlatte kjemper en desperat kamp for å få mannen stilt for retten.

Bjørn Ivangen

Bjørn Ivangen har ventet på rettssak i to år etter stedatterens død.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

- Det er hårreisende at det er vi som må stå på for å få fortgang i saken, sier Aud Joruns stefar, Bjørn Ivangen til NRK.

I dag er det to år siden stedatteren ble funnet død i ei campinghytte i Østersund. Der var hun på tur sammen med kjæresten, en nå 47 år gammel mann fra Steinkjer. Han er tiltalt for «mord», som i den norske straffeloven tilsvarer overlagt drap.

- To år uten dom er altfor lenge. Vi blir aldri ferdig med saken så lenge den hales ut på denne måten. Alle bør være tjent med å få satt sluttstrek nå, sier stefaren, som ikke legger skjul på at saken er en belastning for familien.

- Tre gutter er har mistet moren sin. Den eldste begynner å forstå litt. Men hvordan forklarer man en 13-åring at han som er tiltalt ikke blir stilt for retten?

Uenig om utlevering

Saken har stått i stampe på grunn av krangling om utlevering og uenighet rundt hva 47-åringen skulle tiltales for. Han ble i utgangspunktet tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge, før svensk påtalemyndighet skjerpet tiltalen til mord, som på norsk tilsvarer overlagt drap.

Dermed måtte utleveringsvilkårene endres i Norge, og prosessen rundt dette har tatt tid. I følge Adresseavisen har norske og svenske domstoler behandlet spørsmål om utlevering og siktelse mer enn 25 ganger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Østersunds Stugby og Camping

Her i Østersund ble Aud Jorun Rønning funnet 14. april 2007.

Foto: Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / NRK

Venter på rettssak

Rettssaken er ennå ikke berammet. Køen i det svenske rettssystemet er lang.

- Nå er det tingsretten vi venter på. Men hovedforklaringen på hvorfor dette har tatt tid er det unødvendig kompliserte systemet landene i mellom. Nå er det imidlertid en ny europeisk arrestordning på gang, og da bør det gå raskere, sier Stig Andersson ved politi- og påtalemyndigheten i Østersund til Adresseavisen.

Han medgir at saken kanskje likevel burde ha gått i Norge, og sier at norsk påtalemyndighet er klare til å overta dersom det skulle bli aktuelt.

Kobler inn Riksadvokaten

Men for familien holder ikke dette.

- Jeg har mistet fullstendig troen på rettssystemet, sier moren til Aud Jorun, Aslaug Ivangen til NRK.

De har nå sendt brev til Riksadvokaten i håp om å få fortgang i saken.

- Vi gjør det vi kan, men det er da ikke vår oppgave å få en tiltalt mann stilt for retten, sier Bjørn Ivangen oppgitt.