Hopp til innhold

Fant listeria hos sjømatbedrifter

Mattilsynet i Midt-Norge fant store avvik da de undersøkte sjømatbedrifter.

Listeria
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

32 bedrifter ble kontrollert, det ble funnet listeriabakterier hos fire av dem.

Røkt og gravet fisk

To av listeriafunnene ble gjort i produkter som var gravet, de to andre i røkte produkter. Det var små mengder bakterier i prøvene.

- Det må store mengder bakterier til for at folk skal bli syke og det er først og fremst folk med svekket immunforsvar som blir rammet. Så fremt kjølekjeden på produktene ikke blir brutt har vi liten grunn til å tro at bakteriemengden blir så stor at friske mennesker blir syke, sier Ivar Hellesnes, seniorrådgiver i Mattilsynet til NRK.

Listeriafunnene ble gjort hos bedrifter i Møre og Romsdal.

Undersøkelsen viser også at nær samtlige av de kontrollerte bedriftene hadde mangler når det gjaldt rutiner for prøvetaking med tanke på listeria.

Store avvik

Kampanjen var rettet mot bedrifter som lager spiseferdige produkter som røkt og gravet fisk med lang holdbarhet.

I tillegg til listeria fant også Mattilsynet mangler og til dels store avvik når det gjaldt orden og renhold, samt bygningsmessige forhold.

Sjømatkampanen ble gjennomført av Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal fra februar til august i 2008.

- Gjelder hele landet

- Det er grunn til å tro at dette gjelder bedrifter over hele landet og at det er en generell mangel på forståelse for hygiene og rutiner i forbindelse med produksjon av slik mat, opplyser Mattilsynet.

Bedriftene har et klart forbedringspotensiale, mener Mattilsynet.

- De må registrere og dokumentere tid og temperatur på de prosessene de har, de må øke forståelsen for dette problemet blant sine ansatte og de må heve den hygieniske standarden, sier seniorrådgiver Ivar Hellesnes til NRK.