Hopp til innhold

For mange IT-bedrifter

En overetablering av IT-bedrifter i Trondheim gjør at NTNU ikke greier å dekke etterspørselen etter fagfolk.

Yahoo og Google
Foto: Mark Lennihan / AP

Torsdag varslet søkemotorselskapet Google at de gir opp sin satsing i byen. Forklaringene på nedleggelsen er motstridende.

Ikke vokst seg stor nok

Ifølge ledelsen i Google legger selskapet ned i Trondheim fordi de har for mange prosjekter fordelt på for mange kontorer. Selskapets talsperson i Nord-Europa, Kay Oberbeck, avviser at nedleggelsen skyldes mangel på arbeidskraft. Digi.no erfarer noe annet. De siterer anonyme kilder ved Trondheimskontoret som sier at nedleggelsen skyldes problemer med å rekruttere kvalifiserte personer til utvikleravdelingen.

- Avdelingen har ikke klart å vokse seg stor nok, sier en av de anonyme kildene til digi.no.

- Jeg er ikke forbauset over at en bedrift som Google, selv ikke de, klarer å rekruttere nok arbeidere i byen. Etterspørselen både i byen og Norge forøvrig overstiger langt det vi kan utvikle av kunnskap og kompetanse, sier seniorrågiver ved NTNU, Tore Jørgensen.

Politikerne vil ha flere bedrifter

Til tross for at Google ønsker å gi seg vil politikerne i Trondheim ha flere IT-bedrifter til byen. De vil møte samme problem som Google, mener Jørgensen.

- Min oppfatning har vært at det er unødvendig å bruke penger på det fordi det har vært så mye vekstkraft i de som har vært i byen. Etter mitt syn er det viktig at byen støtter opp om universitetet i å øke volumet på utdanningen og forskningen innenfor IKT, sier Jørgensen.

Andre utkonkurrerer Google

Selv om Google stenger sitt kontor i byen er Trondheim fortsatt attraktiv for IT-bedriftene.

- Det å få markert at andre bedrifter i byen klarer å utkonkurrere Google om de gode og flinke talentene må være en komplement snarere enn en ulempe, mener Jørgensen.