Hopp til innhold

Skjuler homofile asylsøkere

Trønderske homoledere holder homofile asylsøkere i skjul i Trøndelag.

Illustrasjonsbilde: Holder hender
Foto: Tonje Grimstad / NRK

"Ahmed" ble angrepet med kniv i helga, trolig fordi han var muslim OG homse. Han er ikke alene som frykter for sitt liv.

Tilstede under angrepet på "Ahmed" var to profilerte homser i Trondheim - Daniel Johansen, lokallagsleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring og Mats Kirknes - leder i Skeiv Verden (intr.org. for homofile med innvandrerbakgrunn).

Angrepet med kniv

- Det var under et Halloween-party på Metro i helga at "Ahmed" ble kontaktet av en fyr fra samme asylmottak som ham. Etter praten de to i mellom, ble "Ahmed" nervøs og forlot utestedet Metro (et møtested for homofile i Trondheim), sier Daniel Johansen.

- Omlag halv tre på natta får vi en bekymra telefon fra "Ahmed". Denne fyren hadde kontaktet ham igjen og ville møte ham i byen.

- Vi samlet noen venner og ble med "Ahmed", men holdt oss litt i bakgrunnen da fyren dukket opp. Vi styrtet til da vi hørte rop og skriking og oppdaget at fyren hadde trukket en svær kjøkkenkniv. Vi fikk skilt dem og ringte politiet, som kom med en gang.

- Holder seg i skapet

Homselederen i Trondheim mener det er dramatisk når slike ting skjer, men de kjenner problematikken godt.

- Svært mange homofile asylsøkende holder seg i skapet. Vi opplever at homofili blir sett veldig ulikt på i ulike kulturer. Det varierer også veldig innen islam.

- Trakassering på denne måten skal ikke skje. Vi må drive holdningssskapende arbeid i dialog med de muslimske miljøene, sier Mats Kirknes.

- Motarbeides

Homoforeningene mener de blir motarbeidet av myndighetene.

- UDI vil ikke anerkjenne homofili som asylgrunn. Vi kan ikke godta at homofile blir sendt hjem med mulighet for dødsstraff, derfor holder vi dem i skjul her i Trøndelag, sier Johansen, som ikke vet om det gjøres også andre steder i landet.

- "Ahmed" er redd og bekymra. Han har fått kontakt med et kriseteam og bor hos venner. Han kan ikke være på ayslmottaket, sier Daniel Johansen.