Hopp til innhold

Får ikke skoletilbud

20 av 22 barnevernsbarn får ikke det skoletilbudet de har krav på.

Illustrasjonsfoto barnevern fra Scanpix
Foto: Scanpix / SCANPIX

En undersøkelse Fylkesmannen har gjennomført ved flere barnevernsinstitusjoner i Sør-Trøndelag viser at barna ikke får den skolegangen de har krav på.

I stedet blir barna tilbudt hesteridning eller tilfeldige jobber, skriver VG.

Vanlig med utplassering

Tilsynet avdekket at det var vanlig å la barn ved barnevernsinstitusjonene få utplassering ved bedrifter eller på gårder.

- Det kan ikke være slik at barnevernsbarn banker på døra til arbeidslivet med bare noen tilfeldige strøjobber, sier fagsjef Åge Pedersen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Nedslående

Tilsynet viste at bare to av de 22 barna på institsujoner i Sør-Trøndelag får det skoletilbudet de har krav på. Resten hadde mangelfull eller ingen undervisning.

En elev hadde ikke på skolen på over et halvt år.

- Det var overraskende observasjoner, sier fagsjef Åge Pedersen til VG.

- Ikke overrasket

Lederen for Norsk bistand for barnevernsoffer, Ellinor Nerbø, er skuffet, men IKKE overrasket over resultatet av tilsynet.

- Jeg er redd dette er gjeldende over hele landet. Vi ser at de fleste barn som tas hånd om av barnevernet og som plasseres ut til fosterfamilier, havner på gårder rundt om. Nesten ingen barn får fosterhjemsplass i byene.

- Vi spør oss selv om dette er en bevisst handling for å sikre gårdbrukere ekstra inntekter siden så mange havner der, sier Ellinor Nerbø.