Hopp til innhold

Mot gruveeventyr i Namdalen

Aplittforekomsten i Namsskogan kan være drivverdig i 300 år.

Nye undersøkelser viser at forekomsten av bergarten aplitt i Finnvolldalen i Namsskogan kan være drivverdig i flere hundre år. Nå planlegger selskapet Heli Utvikling å ta ut en million tonn aplitt hvert år, og frakte den til Namsos og Mosjøen for utskiping.

- Siden reservene ser ut til å være ganske store må vi starte et arbeid for å utrede konsekvensene, sier geolog Johan Heim i Heli utvikling til NRK Trøndelag.

Tror på drift

Ordfører i Namsos Morten Stene er sikker på at bergverkseventyret blir virkelighet. Fredag ble han orientert om utfordringene distriktet står ovenfor i forbindelse med uttak fra feltet i Namsskogan.

- Forekomsten er så stor og de skal frakte ut så mye aplitt i året at vi må bruke både Mosjøen og Namsos, det høres veldig interessant ut, sier Stene.

Han sier kommunen tidligere har stilt spørsmål ved forekomsten og markedet for aplitten.

- Nå synes jeg utviklinga har gitt oss svar, det betyr at dette helt sikkert blir en realtiet, sier Morten Stene.

Sjelden bergart

Aplitt er en sjelden bergart som kan knuses og blandes i betong for å gjøre den sterkere.

Både StatoilHydro, Vegvesenet og Skanska er på en eller annen måte inne i prosjektet og det er skrevet samarbeidsavtaler med universiteter i en rekke land.

Forekomsten i Namsskogan har vært kjent siden 1970-tallet, uten at man har vært klar over hva aplitt egentlig kunne brukes til. Bare tre større forekomster av aplitt er kjent i verden.