Hopp til innhold

Klar i rovdyrpolitikken

Landbruksminister Brekk er forsiktig med programerklæringene. Men ikke når det gjelder rovdyrpolitikken.

Lars Peder Brekk
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lars Peder Brekk, nyslått statsråd og konstituert Sp-leder, er klar på at rovdyra skal felles før de gjør skade.

- Vi er opptatt av å unngå skader i beitenæringa og unngå utrygghet hos folk. Det som er viktig nå, er å gjøre sånn som Direktoratet for naturforvaltning gjorde i Nord-Trøndelag nå i vår. De tok ut en ung hannbjørn tidlig for å unngå skade. Bjørnen var utenfor kjerneområdet, og jeg syns det var en riktig handling, sa Brekk i NRK P2s programpost Søndagsavisa.

Raskere fellingstillatelse

Han understreker at både han selv og Senterpartiet fortsatt står for rovdyrpolitikken de rødgrønne ble enige om i Soria Moria-erklæringa.

- Jeg mener også at man skal gi raskere fellingstillatelse, sånn som det ble gjort i Oppland og Sogn og Fjordane, der det ble tatt ut skadebjørn, sier Brekk.

Han mener ulven er i en annen situasjon. - Ulven er i større grad trua.

Miljøvernerne er kritiske til utspillet fra Brekk. Men han vil ikke være med på at han ypper til krig mot miljøbevegelsen og deler av SV.

- Nei, dette er i tråd med rovdyrforliket i Soria Moria. Vi jobber for å finne gode løsninger sammen med miljøverndepartementet. Miljøbevegelsen ville trolig ha reagert uansett, mener Brekk.

Sentrum/periferi

Lars Peder Brekk mener det er åpenbart at de sterke følelsene rundt rovdyrforvaltninga handler om sentrum og periferi. - Folk i distriktsnorge er avhenging av beitedyr. På den andre sida av svenskegrensa blir folk tatt livet av. En slik følelse får man ikke når man bor i byen eller går tur i Oslomarka. Nå er utfordringa å finne gode løsninger på disse forskjellige måtene å tilnærme seg rovdyrpolitikken på. Jeg tror det går an, og i så måte er det svært gunstig å ha både SV og Senterpartiet i regjering, sier Brekk.