Hopp til innhold

Glade for ny ekteskapslov

I dag vedtok Stortinget forslaget om ny ekteskapslov.

Halldis og Ann-Marie Rindeberg Monsø
Foto: Vigdis Wågø / NRK

Forslaget gir blant annet homofile samme rett til å inngå ekteskap som heterofile.

Hilser loven velkommen

De har elska hverandre lenge og i 2006 inngikk de partnerskap og fikk det velsignet i Bakke kirke i Trondheim. Nå, to år etter, blir det ekteskapsfest.

- For meg som menneske betyr denne loven utrolig mye, sier Ann-Marie Rindeberg Monsø.

- Alle mennesker er spesielle, men at vi skal være så spesielle at det skal være nødvendig med en egen lovgivning er å ta i, sier Ann-Marie og får støtte av partneren Halldis.

Da de to inngikk partnerskap i 2006 ble det furore. Årsaken var at de ble velsignet av en prest.

- Nå gleder alles seg til en ekteskapsfest, ikke bare en partnerskapsfest, sier Ann-Marie.

Onsdag fulgte de to stortingsdebatten nøye. En ting er retten de får til å inngå ekteskap på lik linje med heterofile, en annen ting er muligheten til å bli foreldre.

- Retten til å bli vurdert som adoptivforeldre er viktig for oss. Hvis det blir mulig med kunstig befrukting i Norge hadde det vært supert, sier Halldis.

Å dra til utlandet for å gjøre dette er uaktuelt for de to som ikke er i tvil om at den nye loven gir nye perspektiver på framtida - ikke minst for barn i lesbiske og homofile forhold.

Hender
Foto: Vigdis Wågø / NRK

En trist dag

Fylkesleder i Kristelig Folkeparti, Geirmund Lykke, er ikke glad for den nye loven. Han mener loven setter de voksnes behov foran barna.

-Til nå har det vært politisk entydig at fedrene skal stille opp for ungene sine uavhengig av samlivsbrudd og nye familier. Den nye loven betyr det motsatte. Hvis to voksne personer tar omsorgen så er egentlig faren overflødig, sier Lykke.

Historisk

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) omtaler vedtaket som historisk.

– Nå fjerner vi all forskjellsbehandling i forhold til homofile i norsk lovverk. Dette er historisk, sa Huitfeldt til TV 2 onsdag kveld.

Etter vedtaket bugnet det av blomsterbuketter i Stortingets vandrehall, og flere politikere viste sterke følelser. Noen måtte også tørke bort tårer. Huitfeldt er overbevist om at den nye ekteskapsloven vil bety en forskjell i samfunnet vårt.

– At homofile og lesbiske likestilles i lovverket vil sikre en likebehandling i samfunnet, og sikre at de skal være like akseptert som alle oss andre, sa Huitfeldt før hun mottok en stor blomsterbukett.

Regjeringen foreslår at lesbiske skal få assistert befruktning i Norge og at barnet skal ha rett til å få vite om hvem faren er når det fyller 18 år. I dag kan slik befruktning foretas blant annet i Danmark, men med ukjent donor.

Fremskrittspartiets Ulf Erik Knudsen sa blant annet at far blir redusert til en sædcelle i en sædbank.