Hopp til innhold

50 barnevernsbarn har forklart seg

Kun 50 tidligere barnevernsbarn i Trondheim har forklart seg til kommisjonen som gransker overgrep mot dem.

- Vi har vært ganske usikre på hvor mange som ville henvende seg, men 50 stykker er vel litt i underkant av det vi hadde forventet så langt, sier sekretariatsleder Torbjørn Bolstad til NRK.

- Gruet meg forferdelig

Tidligere elev ved Osloveien skole, Tore Audun Johnsen, har nylig forklart seg for kommisjonen. Han skjønner at folk kvier seg for å møte, men ble positivt overrasket selv.

Det var første gang jeg redegjorde for min historie. Jeg hadde faktisk ikke fortalt den til noen, så jeg må jo si at jeg gruet meg forferdelig til å komme til kommisjonen, sier Johnsen, som leder Støttegruppa Osloveien skole.

Roser kommisjonen

Johnsen roser måten intervjusituasjonen er lagt opp på og sier han ble møtt av hyggelige mennsker. Han fikk spørsmål om forholdene ved Osloveien skole, hvorfor han ble plassert der og hvordan det var å være elev i den tida han var der.

- Istedet for at jeg måtte greie ut om mitt liv, så ble jeg heller spurt. Dermed kunne de dra ut de vesentlige momentene som de har satt seg som oppgave å få belyst i sin rolle som granskningskommisjon, sier Johnsen til NRK.

Han er svært glad for at det ikke var så ille som fryktet.

- Det er mange som kvier seg for å gå og ta kontakt med granskningskommisjonen fordi de gruer seg for å legge ut om livet sitt, men det vil jeg bare si at de må gjøre. Det er veldig viktig å belyse problemstillingene ved Osloveien skole og få kartlagt disse, sier lederen for støttegruppa.

Gode tilbakemeldinger

Sekretariatsleder Torbjørn Bolstad sier at tilbakemeldingene de får fra personene som har forklart seg stort sett er positive. Mange synes det er tungt å rippe opp i minner og opplevelser de har lagt bak seg, men samtidig gir de uttrykk for at møtet med granskningskommisjonen og det å få snakke om sine opplevelser har vært greit, sier Bolstad.

Vekker traume-reaksjoner

Ingvild Dahl Reitan er prosjektleder for et støttegruppearbeid i regi av Kirkens Bymisjon. Rundt 20 personer har tatt kontakt med dem og ikke alle har like lyst til å snakke om sine opplevelser.

- Mange forteller at denne historien er noe de har prøvd å legge bak seg. Når de nå skal begynne å ta det fram igjen blir det vanskelig og vondt. De mister konsentrasjonen, de sover dårligere om natta og noen sier at det å snakke om det er som at det skjer igjen. Det vil vel de fleste av oss ha prøvd å unngå, sier Ingvild Dahl Reitan.

Hun forteller at flere av de som tar kontakt med Kirkens Bymisjon ikke har fortalt noe om sin bakgrunn til barn og ektefelle.

Tilbud om psykolog

Det er Trondheim kommune som har besluttet å få gransket overgrep mot barn i offentlig omsorg fra 1945 til 1986.

Granskningskommisjonen er uavhengig og består blant annet av lagdommer i Frostating lagmannsrett Mats Stensrud. Også støttegruppene er uavhengige, men får økonomisk støtte fra kommunen. De som tar kontakt får dekket utgifter til et visst antall timer hos psykolog, sier Ingvild Dahl Reitan i Kirkens Bymisjon.