Hopp til innhold

Lytterstorm etter rovdyrutspill

Det kommer sterke reaksjoner etter at statsadvokat Helge J Kaasbøll sa at han ikke vil ha legfolk som dommere i rettsaker om rovvilt.

Helge Kaasbøll
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Det var i nyhetene fra NRK Trøndelag tirsdag morgen at statsadvokaten sa at bygdefolk er for farget av konflikten til å dømme nøytralt.

- Tramper i klaveret

- Det var en kjempenedtur, jeg måtte lese det flere ganger for å finne ut om jeg hadde forstått det rett. Det sier Knut Berger, leder i Indre Namdal Regionråd.

Også Åsmund Ystad, sekretær i Folkeaksjonen ny roviltpolitikk, kontaktet NRK etter innslaget.

- Statsadvokaten tramper i klaveret, dette er med på å sementere den motstanden som allerede er der, sier Åsmund Ystad.

Økt konfliktnivå

Erlend Fuglum, leder i Senterungdommen, mener utspillet fra Kaasbøll er ei oppskrift på et økt konfliktnivå i rovdyrspørsmålet.

- Rovdyrkonflikten er stort sett en konflikt mellom de såkalte ekspertene og folk flest. Her har vi en statsadvokat som gjør det til et problem at en ordfører møter opp i retten for å støtte folk fra bygda si. Når han samtidig sier at legdommerne ikke har forståelse for hva denne saken handler om, viser at han ikke forstår hvilke følelser som ligger bak rovdyrspørsmålet, mener Fuglum.

Generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson.
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Roser Kaasbøll

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge forteller at de lenge har sett tendenser til det statsadvokaten påpeker.

- Hvis legdommere lar sine avgjørelser farges av sitt syn på rovdyr gjør de ikke jobben sin. Og da har statsadvokaten rett i at de ikke har noe i domstolen å gjøre, sier Rasmus Hansson.