Hopp til innhold

- Rovdyrfiendtlige dommere må ut

Trønderske legdommere fra bygda dømmer i tiltaltes favør i rovdyrkonflikt-saker. Det mener statsadvokat som vil ha inn fagdommere i stedet.

Helge Kaasbøll
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Saken mot to menn fra Lierne, som skjøt den såkalte Arvasslibinna i juli 2003, brukes som eksempel på problemet.

Lang rettsrunde

I juni 2004 ble de to mennene fra Lierne frikjent av Namdal tingrett for brudd på viltloven. Tingretten festet lit til forklaringen om at de to skjøt i nødverge for å berge sauene sine. I desember 2004 kom Frostating lagmannsrett til samme konklusjon. Saken ble anket til Høyesterett.

I mai 2005 ble det klart at Høyesterett opphevet frifinnelsen av de to. I november 2005 ble de dømt i Frostating lagmannsrett. Dommen ble nok en gang anket til Høyesterett, men kjæremålsutvalget avviste anken.

Uvitenhet blant folk flest

I siste nummer av Økokrims fagtidsskrift, Miljøkrim, skriver statsadvokat ved Trøndelag statsadvokatembete, Helge Kaasbøll, en lengre artikkel om saken. Han viser til at 6 av 10 meddommere gikk inn for frifinnelse mens 10 av 12 fagdommere mente de to skulle dømmes.

Statsadvokat Kaasbøll mener uvitenheten hos mange meddommere er stor. Han mener det henger igjen en del myter om rovdyr blant folk flest, både når det gjelder egenskaper og atferd. Svært få har møtt bjørn i naturen. Mange vegrer seg for å overprøve en jegers eller gårdbrukers vurdering av faresituasjonen. Meddommere tviler og blir usikker i forhold til hva som er rett i en slik sak, skriver Kaasbøll.

- Da er det lett å stemme for frifinnelse, sier statsadvokaten til NRK.

I rovviltsaker ser man at meddommere fra områder hvor rovdyrvern er i konflikt med husdyrhold, gjennomgående dømmer i tiltaltes favør. Ikke sjelden gjør meddommerne åpenbart uriktige vurderinger.

Helge Kaasbøll / Statsadvokat

Kaasbøll mener påtalemyndigheten bør kreve sakkyndige meddommere i slike saker.

Belastende å dømme

Meddommere fra samme kommune eller område som tiltalte kan oppleve det som meget belastende å dømme en person mange støtter, mener Kaasbøll. Han viser til at ordføreren i Lieren møtte opp for å støtte de tiltalte i retten.

- Det gir jo et visst inntrykk av at lokalsamfunnet støtter opp, og det gjør at det blir enda vanskeligere å distansere seg fra den vurderingen man gjør i forhold til en velfungerende sambygding eller en person fra samme fylke, sier Kaasbøll til NRK.

Han mener også at de som skyter rovvilt ulovlig ofte fremstiller dette som en konflikt mellom næringsinteresser og storsamfunnets vern av rovvilt. I motsetning til i tradisjonelle straffesaker fremstår de tiltalte ofte som velfungerende borgere som vil drive på med sitt i fred for rovvilt.

Ikke naturvernere

Kaasbøll gir ikke noe klart svar på hvem som kan være fagdommere, men han mener personer fra interesseorganisasjoner som Norges Jeger- og Fiskerforbund, Naturvernforbundet og personer fra landbruksnæringen bør unngås.