Hopp til innhold

Måker truer flysikkerheten

Vern av våtmarksområde i Stjørdal øker ikke faren for flyulykker på Værnes, men en rapport advarer mot måkebestanden ved flyplassen.

Widerøe-fly tar av
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Et vern av Vikanbukta i Stjørdal vil ikke øke faren for kollisjoner mellom fugl og fly. Det viser en rapport fra HiNT.

Men biolog Magne Husby mener han fant en større trussel mot flysikkerheten under arbeidet med rapporten.

- Det er langgrunt ved strandområdet Langøra som ligger helt ved flystripa, der sitter det mye måker som vil fly rundt omkring dersom folk kommer inn på Langøra og forstyrrer dem, sier Husby.

Birdstrikes

I 15 måneder har førsteamanuensisen fra Høyskolen i Nord-Trøndelag jobbet med rapporten bestilt av Avinor og Direktoratet for Naturforvaltning. Forvalterne vil verne fuglerike Vikanbukta som ligger under to km fra flystripa på Værnes. De ansvarlige for flysikkerheten frykter da flere ulykker, såkalte birdstrikes.

Men i rapporten konkluderer Magne Husby slik.

- Konklusjonen er at det ikke vil bli mer fugl selv om området blir verna, og de som allerede er der har et bevegelsesmønster som ikke forstyrrer flysikkerheten.

Trussel uansett

Birdstrikes har sålangt ikke forårsaka flyhavari på Værnes. I snitt skjer 10 kollisjoner mellom fugl og fly hvert år på denne flyplassen. De fleste skjer om våren eller om høsten, helst på dagtid da flyene går tettest. og i de 131 registrerte birdstrikes de siste 20 åra er måker involvert i over halvparten av kollisjonene.

Den trusselen er der, uavhengig om Vikanbukta blir verna.

- Det er andre områder og andre artsgrupper som er farlig for flytrafikken enn Vikanbukta, sier Husby.