Hopp til innhold

Babydans i teateret

Danseforestillinga "Tre Mødre" på Trøndelag Teater har ei litt uvanlig målgruppe - nemlig småbarn som er mellom seks måneder og tre år gamle.

dans for barn
Foto: Morten Andersen, NRK Trøndelag / NRK

Forestillinga, som spilles resten av denne uka, foregår på en bitteliten scene innenfor et hvitt forheng, akkurat tilpasset de små tilskuerne. Nærheten fører til en helt spesiell kontakt mellom aktørene og ungene, forteller danser Lena Meland.

-De er utrolig herlige for de gir så direkte tilbakemeldinger. Vi må ta imot alt vi får av positiv og negativ respons, og det er fint, sier hun.

 Barna i fokus

Forestillinga er laget av koreografene Anne Grete Eriksen og Leif Hernes, som har brukt barn i alderen 1-3 år som testpublikum for å finne ut hva som slår an. Dansere fra Carte Blanche framfører oppsetninga for de unge tilskuerne. Bare 60 tilskuere får plass på scenen samtidig  og forestillinga går derfor to ganger daglig fram til og med lørdag. Ifølge leder av Carte Blanche, Arne Fagerholt, har oppsetninga så langt vært en stor suksess.

-I motsetning til babykino, der det er meninga at barna skal sove, så er det barnas opplevelse som står i fokus her.  Det er helt fantastisk å se hvordan barn helt nede i seks måneders alder fokuserer totalt på det som foregår. De er helt oppslukt og begynner gjerne å bevege seg og kopiere lydene de hører, sier han.

Flott kontakt

Han får støtte fra Vegard Hoel Utle som så forestillinga med sin to år gamle sønn.

Ivrig barn

To- og treåringene fulgte spent med på danserne

Foto: Morten Andersen, NRK Trøndelag / NRK

- Det oppsto en flott kontakt mellom ungene og de som opptrer. Vi voksne er vant til å se teater på avstand, men det var moro å se hvordan ungene levde seg inn i dette og syntes det var spennende og litt skummelt på en gang, sier han.

Også to- og treåringene fra Sluppen barnehage i Trondheim ble bergtatt av dansen på scenen. - Dette er annerledes fra hva de er vant til å se. Både fargene på klærne, bevegelser og lys gjorde at de syntes det var veldig spennende, forteller barnehagetante Kristin Nilsen.

Forestillinga fikk Heddaprisen for årets beste barneforestilling i 2003 og har brukt de siste årene på å turnere rundt i Europa. Det er første gang verket settes opp i Trondheim.