Hopp til innhold

Bedre bilder på kino

Teknikken som kan redde kinoen i konkurransen med hjemmekinoen ble tirsdag vist fram i Trondheim.

Besøkstallene på kinoene synker og mange norske kinoer går med underskudd. Samtidig får folk stadig større og bedre bilder hjemme.

Mottrekket fra kinoene er bedre bilde, slik at kinoene kan beholde sitt kvalitetsforsprang. Nå skal Norge bli et foregangsland for digital kinovisning gjennom prosjektet NORDIC.

Den nye teknologien, såkalt 4K-film, ble demonstrert for første gang på den store salen i NOVA kinosenter i Trondheim. Bildene som ble vist, var blant annet fra en 70mm-utgave av klassikeren «Trollmannen fra Oz».

Bildet på en 4K-projektor har en oppløsning på 4.096 x 2.160 piksler.

Forsterker kinoopplevelsen

Ifølge Aftenposten var bildet på lerretet så klart at det er mulig å se hvordan Judy Garlands sminke skinner litt for sterkt, og at kjolen hennes egentlig besto av et slags gardinstoff. En annen tydelig forskjell er at bildet står bom stille, mens de fleste av dagens filmfremvisere har bilder som hopper ganske betydelig.

Professor Andrew Perkis ved NTNU er leder for prosjektet:

– Digitalfilm forsterker og konsentrerer kinoopplevelsen. Kontrasten og dybden er bedre. Digitalbildene ser mer virkelige ut, sier Perkis til Aftenposten.

Colosseum Kino i Oslo
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Han sammenligner overgangen med musikkbransjens overgang fra LP til CD. Det er de minste kinoene som vil ha mest igjen for å satse på digitalfilm fordi de kan få premierefilmene samtidig med de store kinoene.

NORDIC-prosjektet støtte fra Hollywood, som har lovet å levere filmer på harddisker til Norge. I løpet av det neste året skal 12 norske saler vise de heldigitale filmene.

Colosseum kino i Oslo får nyheten allerede 1. mai, melder Aftenposten.

(©NTB)