Hopp til innhold

Vil radiomerke enda flere rovdyr

Myndighetene vil radiomerke enda flere rovdyr. Radiomerkinga skal ikke bare brukes til forskning, men også for å overvåke og eventuelt avlive uønska dyr.

Fra før har radiomerking skjedd for å forske på dyra, men nå skal radiosenderne tas i bruk for å overvåke og eventuelt avlive uønskede rovdyr.

Det sier Janne Solli som er direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.

- Vi er for eksempel helt avhengig av å vite hvor mange ulver vi har og hvor de befinner seg til enhver tid. Hensikten er å kunne drive en så fornuftig forvaltning som mulig. Dette gjelder også for annet rovvilt.

Radiomerking i forvaltninga

Fra før er det utelukkende forskerne som har hatt anledning til å bedøve de store rovdyrene fra helikopter. Radioteknologien har gitt ny kunnskap, og nå ønsker myndighetene også å forvalte stammene ved hjelp av denne teknologien.

- Dette gjelder særlig ulv for å vite hvor store revir de har og hvor de befinner seg til enhver tid. Det er også viktig får å gjøre beslutninger om uttak og beitebruk, sier Solli.

Omstridt teknologi

Radiomerking er likevel svært omstridt. Eksempelvis vet forskerne lite om lidelser og langtidsvirkninger av denne typen sendere. Senderne blir operert og lagt rett inn i buken på dyrene.

I kveldens utgave av Brennpunkt blir det avslørt at staten ikke fører kontroll med virksomheten, og det er mange kritikere - blant andre naturfotograf Bjørn Brendbakken.

- Det forskes snart overalt. Det er snart ikke en ulveflokk som ikke får være i fred. Det er også store områder i nasjonalparker hvor de aktivt forsker på gaupe og jerv.

Brendbakken spør om det skal bli slik at alle dyr til slutt springer rundt med radiomerking på seg.

- Det har jeg ikke sans for i det hele tatt.

Se mer i Brennpunkt på NRK1 klokka 20.25.