Hopp til innhold

Ønsker mer og bedre kontroll

Naturforskningsinstitusjonene er enige i at kontrollen med virksomheten deres bør bli bedre. De mener forsøksdyrutvalget må settes i stand til å gjennomføre kontroller av blant annet forsøk med rovdyr.

Forsøksdyrutvalget mener selv at de ikke har nok ressurser til å kunne føre en god kontroll over forsøkene på dyr. De mener at forsøk på dyr i vill tilstand er spesielt vanskelig å kontrollere i dag.

Også forskningsinstitusjonene som står bak dyreforsøkene ønsker et sterkere utvalg. 

Dette er viktig for å hindre mistenksomhet, sier forskningsdirektør Norunn Myklebust i Norsk Institutt for naturforskning, NINA.

- Vi har ingenting å skjule. Det er en trygghet for oss at forsøksdyrutvalget og Mattilsynet går inn og ser oss i kortene, sier hun.  

Forsøksdyrutvalget skal passe på at dyr ikke lider under forsøk og merking. Men av rundt 60 forsøksavdelinger i Norge, har utvalget bare rukket å kontrollere og godkjenne rundt halvparten. Og de har ikke tid til å komme på uanmeldte inspeksjoner.

Ønsker kontroll

NINA har ikke fått besøk av utvalget, og selv om de har en grundig egenkontroll, ønsker de at også de offentlige instansene kan bekrefte at de ikke er dyremishandlere.

- Når omverdenen stiller spørsmål ved kvaliteten på arbeidet, så må vi etterspørre kontroll fra forsøksdyrutvalget, sier Myklebust.

Direktør i Direktoratet for Naturforvaltning, Janne Sollie, tar utvalgets bekymringer om deres ressursmangel på alvor. Hun understreker viktigheten av utvalget, for å avkrefte eventuelle rykter om dårlig behandling av dyr.

- Ut fra det vi har kunnskap om, så fungerer de bra. Men vi har sett at de sier de ikke klarer å følge opp kontrollen når det gjelder merking av dyr. Det må vi ta til etterretning.

- Hva kan gjøres for å bedre kontrollen?

- Det har jeg ikke så store oppfatninger om. Men vi er opptatt av at kontrollen må bedres, for å hindre mistenksomhet rundt hvordan merkingen foregår, sier Sollie.