Hopp til innhold

Tjener penger på å radiomerke dyr

Ingen kontrollerer forskere som radiomerker ville dyr. Veterinærene som skal kontrollere, har startet aksjeselskap for å tjene på merkingen.

Radiomerking av ulv
Foto: Svein Nic. Norberg / Scanpix

Når forskere jager ville dyr med helikopter for å bedøve dem, skal det statlige Forsøksdyrutvalget kontrollere at dette skjer innenfor etisk akseptable rammer.

Men NRK Brennpunkt avslører i et program i kveld at det er så som så med kontrollen.

Veterinærer som skal ivareta kontrollen, har faktisk opprettet et aksjeselskap for å tjene penger på merkingen.

Direktør Janne Solli i Direktoratet for naturforvaltning har så langt hatt full tillit til at aktiviteten har vært underlagt betryggende kontroll.

- Vi har full tillit til at det foregår på en forsvarlig måte, sier Solli.

- Har aldri kontrollert forsøk

- Det stemmer ikke i det hele tatt. Vi har sittet i forsøksdyrutvalget i snart seks år, og utvalget har aldri foretatt kontroll av dyreforsøk i felt, sier Anton Kragh.

Foruten å være medlem i forsøksdyrutvalget, arbeider han for Dyrevenalliansen.

Han er skeptisk til at ansvaret for dyrene i praksis er overlatt til de såkalte merkeansvarlige veterinærene. Ikke minst skyldes dette Brenpunkts avsløring av aksjeselskapet som skal tjene penger på merking av elg, rein og våre fire store rovdyr.

Kragh får støtte fra leder i forsøksdyrutvalget, Marianne Olssøn.

- Vi trenger en grundig gjennomgang av feltforsøk. Vi må få ytterligere ressurser fra Mattilsynet for å gjennomføre oppgavene våre på en skikkelig måte, sier hun.