Hopp til innhold

- Svikt i sikringsrutiner

- Bjørner kan ikke rømme, dersom kravene til sikring blir fulgt, sier daglig leder i Vassfaret Bjørnepark i Buskerud.

Bjørn rømte fra dyrepark
Foto: MMS-foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Det er nå et døgn siden bjørnebinna og de to bjørneungene rømte fra Namsskogan Familiepark. Alle tre bjørnene ble skutt i går formiddag.

- Jeg er lei meg på vegne av mine kolleger i familieparken i Namsskogan. Det sier Caroline Lehmann som er daglig leder i Vassfaret Bjørnepark.

Lehmann legger likevel ikke skjul på at hun mener svikt i rutinene for sikring må være årsaken til at bjørnene greide å rømme.

Strenge krav

Hun påpeker at det er strenge krav til sikringsgjerder og inspeksjoner.

- Det skal være jernstenger hver 15 cm og disse skal bores ned til grunnfjellet. Det skal også være elektriske tråder på innsiden, hevder Lehmann.

Hun mener det er helt umulig for bjørner å komme seg ut av parken, dersom dette er på plass.

Mangler grunnfjell

Styrelederen i Namsskogan Familiepark, Randi Dille, mener  gjerdene i parken er i meget god stand, men sier det ikke er grunnfjell å feste jernestenger i der bjørnene kom seg ut. Det er myr der bjørnene rømte.

Dille stiller seg likevel helt uforstående til at bjørnen Frøya skulle kunne ta med seg bjørneungene og grave seg ut gjennom netting og armering. Ingen dyr har rømt siden parken åpnet for 20 år siden.

Inspeksjon neste uke

Mattilsynet og Direktoratet for naturforvaltning som begge har tilsynsansvar, kommer neste uke til å dra til parken for å gjennomgå hendelsene sammen med familieparkens ledelse.

Det er nå snart tre uker siden tre ulver forsvant fra Namsskogan Familiepark. Dille mener det er svært overraskende at også tre bjørner rømte i går. Hun vil likevel ikke spekulere i om rømningene skyldes sabotasje. Nå venter ledelsen i Namsskogan Familiepark på politiets konklusjon om sakene.