Hopp til innhold

Blekens revansje

Ei ny bok fra Håkon Bleken kaster nytt lys over konflikten med kunstnerkollega Håkon Gullvåg sommeren 2005.

Håkon Bleken
Foto: NRK

Da hadde Gullvåg utstillingen ”Malerier for en katedral” i Nidarosdomen, og Bleken reagerte på at nasjonalhelligdommen ble tatt i bruk til dette prosjektet.  

Håkon Bleken
Foto: NRK

Stor kulturdebatt

Det utløste en voldsom kulturdebatt i Trondheim, og Bleken ble beskyldt for å være misunnelig på sin kollega. I sin nye bok, ”Avtrykk”, viser Bleken til et brev som kaster nytt lys over saken.

Bleken forteller at saken fra starten ble framstilt som om det dreide seg om et motsetningsforhold mellom han og hans kollega. - Det er ikke tilfelle, påpeker billedkunstneren.

Brev fra Biskopen

Med tiden fikk Bleken høre om at Biskopen hadde skrevet et brev, hvor han kom med kritikk av de involverte i Gullvågs prosjekt.

I brevet het det bla: "For biskopen er det nødvendig å påtale det mangelfulle ved saksbehandlingen i denne saken. (…) Det er særskilt uheldig at det gjelder landets nasjonalhelligdom. Biskopen forutsetter at gjeldene regelverk i fremtiden blir fulgt".

Lettet

Bleken ser på funnet av brevet fra Biskopen som en oppreisning i forhold til det han ble utsatt for under debatten om Gullvågs prosjekt i Nidarosdomen.

Bleken forteller at han egentlig var ferdig med saken, men at han på grunn av de nye opplysningene, har valgt å ta opp saken på nytt.

- Jeg synes det er helt riktig av meg å ta det opp igjen. Jeg angrer ikke det minste. Og når da også Biskopen støtter meg, er det en lettelse for meg. For det er ingen som tror Biskopen er misunnelig på Gullvåg. Men jeg ble beskyldt for det, sier Bleken.