Hopp til innhold

- Pilegrimsvandringa må begrenses

Religionshistoriker og pilegrimsentusiast Eivund Luthen frykter at en kraftig økning i antallet pilegrimmer kommer til å gå ut over naturen.

Nidarosdomen
Foto: Arne Sjøhagen

Kirke- og kulturminister Trond Giske ønsker at pilegrimsleia til Trondheim skal bli like stor som det verdenskjente pilegrimsmålet Santiago de Compostela i Spania. Den spanske byen tar årlig i mot flere hundre tusen pilegrimer.

De siste åra har mellom 1000 og 1500 pilgrimer gått den gamle vandringsruta mellom Oslo og Trondheim. Og flere kan det bli. I forrige uke lanserte kultur- og kirkeminister Trond Giske en storsatsing på pilgrimsleden. Han vil gjøre Nidaros til Nordens svar på Santiago de Compostela. Men religionshistoriker og pilgrim gjennom flere år, Eivind Luthen, advarer mot en slik satsing.

- Vi ønsker flere pilegrimer på veien. Men det må ikke bli så mange som Giske ønsker. Vi må ha en begrenset trafikk av personer av hensyn til naturen, mener Luthen.

Null forståelse

Pilegrimsprest i Nidaros, Rolf Martin Synnes, er oppgitt over uttalelsene til Luthen. I år gikk 150 pilegrimmer de siste ti milene til Trondheim.

- Om det blir så mange færra, så blir det jo nesten ingen igjen. I dag går det faktisk ikke flere pilegrimmer enn at stien nesten ikke er synlig enkelte steder. Om vi ganger årets antall med 10, så får vi en sti som synes. Om vi ganger dette flere ganger så får vi kanskje slitasje på naturen. Så disse uttalelsene har jeg ingen forståelse for, sier Synnes.

Sårbart over Dovrefjell

Det er over Dovrefjell pilgrimsleden er mest sårbar. Ruta trenger opprustning og bedre merking flere steder. Pilgrimsentusiast Eivind Luthen frykter en storsatsing vil ta fokus vekk fra pilgrimsånden og at kommune og fylkeskommunen vil falle i turistfella.

- Det er forskjell på å være turist og pilegrim. Vi har masse turiststier, men bare en vakker pilegrimsvei. Den må få lov til å skille seg fra turiststiene og må derfor utviklet for og av pilegrimmene. Dette gjenstår å gjøre, sier Luthen.

Pilgrimspresten mener det blir feil å skille mellom pilgrimer og turister.

- Jeg synes folk skal få lov til å gå pilegrimsleia uansett om de er turister eller ikke. Midt inntrykk er at folk som går veien til Nidaros blir mer og mer pilegrimmer underveis på reisen, sier Synnes.