Hopp til innhold

Høykonjunktur øker sykefraværet

Høyt arbeidspress og mangel på folk i det trønderske næringslivet fører til høyere sykefravær. Det kommer fram i ei ny spørreundersøkelse.

Skjema for sykmelding
Foto: Ola A. Thorset / Scanpix

Stein Bostrøm er regionsjef i fabrikken Contiga på Stjørdal. Contiga lager stål- og betongelementer til byggebransjen.

Bostrøm bekrefter at det er vanskelig å skaffe folk.

- De siste par åra har det vært et veldig høyt trykk, og vi har økt bemanninga med ti til 15 personer. Vi merker det økte presset, og det er veldig vanskelig å få tak i faglærte folk, sier Bostrøm.

Sju av ti sliter

Ifølge en undersøkelse fra magasinet Arena Trøndelag, oppgir sju av ti trønderske bedrifter at de sliter med rekruttering - og at det igjen fører til høyt arbeidspress, mye overtid og økt sykefravær.

Men professor i arbeidsmedisin ved NTNU, Steinar Westin, mener bedriftene i stor grad har seg selv å takke. Det finnes nemlig arbeidskraft, hvis bare bedriftene vil.

-Det er et misforhold mellom det behovet som bedriftene beskriver, og det faktum at det finnes folk som vil prøve seg. Men de vil næringslivet og arbeidslivet helst ikke ha, mener Westin.

Westin mener det er et stort antall personer som kunne gjort en nyttig jobb i arbeidslivet. Professoren ser en trend til å kun jakte på arbeidstakere som er flinke, friske og helst også pene.

- For høye krav

- Vi er på jakt etter folk som svarer til de idealene vi hadde en gang på nittitallet, som hyller effektivitet og konkurranse. Vi skal bli best i verden hele tiden, sier Westin.

Professoren i arbeidsmedisin mener arbeidslivet har utviklet en tankegang som gjør at man har mindre toleranse for avvik, at folk er annerledes.

- Det er ikke veldig stor plass for arbeidstakere som feiler innimellom, og som er litt småsyke en gang i blant, sier Steinar Westin.