Hopp til innhold

- Hundene berget livet mitt

Jonny Roger Seem gir hundene æren for at han overlevde. - Det var hundene som ikke ville gå videre, og det reddet livet mitt, sier Seem i dag.

Jonny Roger Seem hjemme med hundene sine
Foto: Morten Andersen / NRK

Det var slikt uvær at hundene bare la seg rett ned. Seem innså da at det ikke var mulig å gå videre, og lå  mesteparten av ventetida i sleden.

- Jeg hadde med meg to liggeunderlag og et pledd, men ellers ingen ekstra klær.

To kalde døgn

- Klærne var blaute etter turen og jeg frøs derfor hele tiden, helt fra torsdag kveld, mest på hender og føtter, sier Seem.

Han prøvde å ta en hund opp i sleden for holde seg varm, men det var ikke plass for hunden, og han måtte derfor holde varmen på egen hand ved å bevege hender og føtter så mye som mulig.

Hundekjøreren Jonny Roger Seem (41) fra Melhus ble meldt savnet torsdag da han var på tur fra Storlidalen i Oppdal til Innerdalen. Det ble satt i gang en stor leteaksjon, men vind og store snømengder gjorde det svært vanskelig for letemannskapene å ta seg inn i området. Seem ble funnet i live sent lørdag kveld etter to kalde uværsdøgn i fjellet.

Trodde det skulle gå bra

Hva tenkte du på underveis?

- Jeg tenkte bare at jeg måtte ligge rolig og holde meg nær hundene. Jeg hadde med meg en og en halv liter vann og noen "Rett i koppen"-poser, og sørget for å rasjonere på det jeg hadde.

- Du må tro at du blir berget. Jeg hørte lyder av scootere og løypemaskiner og prøvde å få kontakt både ved å rope og ved å sende opp signalskudd. Jeg hadde med ni skudd og brukte syv. De to siste bestemte jeg meg for å vente med å bruke til jeg så helikopter eller lys like ved meg.

- Da jeg ble funnet, brukte jeg hodelykta. De var 3-400 meter unna meg og det var ubeskrivelig da de fant meg, sier Seem som takker alle som deltok i redningsaksjonen. Han beklager også til alle slalåmkjørerne på Oppdal som ikke fikk kjørt opp løyper fordi maskinene var ute og lette etter han.

Jonny Roger Seem
Foto: Morten Andersen

En natt til

Da han ble funnet hadde Seem innstilt seg på at det ble en natt til. Han hadde så bestemt seg for å prøve å gå ned til løypene og ta seg ned til Storli gård selv.