Hopp til innhold

Kritisk til slepphendte leger

Leger som skriver ut narkotiske preparater i strid med regelverket gjør det vanskeligere for narkomane å komme ut av rusmisbruket, mener overlege.

- En liten gruppe leger i regionen har en forskrivningspraksis som ikke følger retningslinjene. Da blir pasienter parkert i en aktiv russituasjon i stedet for å bli henvist til god behandling, sier Berit Nordstrand, overlege ved metadonklinikken i Trøndelag til NRK.

Kjent i rusmiljøet

Leger har ikke lov til å bare gi narkomane dop på faste kvoter. Det skal være som et ledd i avrusning, og da med klare rutiner. Men ikke alle leger forholder seg til dette regelverket. Og de narkomane vet godt hvilke leger det kan lønne seg å gå til.

- Det blir jo snakk om hvilke leger som er greie og hvem som er strikse, sier en jente som har vært misbruker i mange år.

Hun er bekymret over at stadig yngre misbrukere får harde stoffer av fastlegen sin.

- Tidligere var dolcontin hjelp til folk som har gått på opiater en stund. Nå er det gjerne sånn at de kommer rett på dolcontin uten å ha vært borti heroin og sånne ting, forteller jenta.

- Hvorfor er det farlig?

- De blir hektet på det og det blir vanskelig å komme seg ut av det. Det er ikke noe liv å trakte etter, sier hun.

- Finansierer rus

Brukerne ved metadonklinikken som får sine faste doser, under svært strenge regler og med nøye oppfølging. Det er ikke tilfelle når de får stoff av fastlegen.

Overlege Berit Nordstrand sier en del misbrukere til og med får så store mengder narkotiske legemidler av legen sin at de har mer enn de trenger selv.

- Det betyr at de kan holde seg selv gående med disse legemidlene og også selge videre til både ett og to ledd videre. De kan bytte dolcontin mot andre rusmidler og man har altså finansiert et aktivt rusmisbruk over reseptblokken, og det er ikke god faglig jobbing, sier Nordstrand.

Hun mener at fastlegene bør ta kontakt med ruskonsulentene i kommunene og henvise pasientene til behandling.

- Midt-Norge har en av landets korteste ventetider på rusbehandling og vi har også gode behandlingsresultater, sier Berit Nordstrand, overlege ved metadonklinikken i Trøndelag.