Hopp til innhold

Overdose-boom i Trondheim

40 personer tok overdose i Trondheim i fjor. Fire av disse døde.

Reddet fra overdose
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Det er lenge siden det var så mange narkotika-overdoser i Trøndelag som i fjor. 

Lite tilfreds         

Jan Erik Skjølås i Helse- og Overdoseteamet i Trondheim
Foto: Ståle Tonning / NRK

Psykiatrisk sykepleier Jan Erik Skjølås ved Helse og Overdoseteamet i Trondheim er lite tilfreds med statistikken for overdoser i Trondheim. Siden helseteamet ble etablert for seks år siden har antallet overdoser gått kraftig tilbake. Fjoråret ble et kraftig tilbakeslag for rusenheten.

40 overdoser

Bare i Trondheim ble det i fjor registrert 40 overdoser. Av disse døde fire personer. En ringerunde som NRK har gjort viser at tallene er langt bedre for de andre kommunene i Trøndelag, men også i Namsos døde to personer av overdose med narkotika. Helse og Overdoseteamet i Trondheim tror at mer informasjon til misbrukerne fortsatt er veien å gå.

Farlig morfinplaster

- De ni siste overdosen i Trondheim skyldes feil bruk av morfinplaster. Flere av de narkomane klarer ikke å dosere riktig selv, og sammen med blandingstabletter kan dette føre til overdoser, sier Skjølås til NRK Trøndelag.

Han forteller at flere av de som har dødd av overdoser det siste året, nettopp hadde kommet ut fra en institusjon. Da har de ikke tålt så høye doser med narkotika som før.