Hopp til innhold

Har bøker, mangler bibliotek

Bøkene er innkjøpt, bibliotekaren ansatt, men biblioteket som var lovet Trondheim fengsel, mangler.

Trondheim fengsel
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Trondheim fengsel er det eneste større fengselet i Norge uten bibliotek til tross for løfte fra justisdepartementet.

Trondheim fengsel ble i fjor lovet et eget permanent bibliotek. Men ved inngangen til 2007 er det ennå ikke gjort noe for å holde løftet.Både innsatte og ansatte fortviler.

 

Bøker
Foto: Anne Bøhler / NRK

 I dag er det de innsatte i Trondheim fengsel som får ett av sine to ukentlige besøk. I følge løfter fra Justisdepartementet skulle det permanente biblioteket ved Trondheim fengsel allerede stått ferdig.

Bøkene er kjøpt inn og bibliotekar ansatt, men selve biblioteket mangler.

- Vi ønsker oss et bibliotek, som i følge Stortinget skulle ha stått klart i slutten av fjoråret, men det har vi altså ikke fått, sier direktør Steinar Vinje ved Trondheim fengsel.

Mangler viktig kulturtilbud

Også fengslene i Stavanger og Kongsvinger ble i fjor lovet bibliotek. I Stavanger står det ferdig mens Kongsvinger mangler bibliotekar. Både innsatte og ansatte ved Trondheim fengsel håper nå at Justisdepartementet bevilger de pengene som skal til for å realisere løftet fra i fjor.

- Bibliotek er en viktig del av kulturtilbudet i fengselet. Det representerer et kulturtilbud både for etniske nordmenn, men det er også viktig for en stor gruppe innsatte, nemlig de utenlandske innsatte. De kan få tilgang til eget språk gjennom lydbøker og lignende. Dette tilbudet mangler vi nå som vi ikke har noe bibliotek, sier Vinje til NRK Trøndelag.