Hopp til innhold

Rekordstort rovviltoppgjør

6000 sauer er trolig tatt av rovdyr i Nord-Trøndelag i år, og rekordhøye 11 millioner kroner betales ut etter rovdyrskader i Nord-Trøndelag.

ILLUSTRASJONSFOTO
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Erstatningsoppgjøret for tap av sau i Nord-Trøndelag er klart. Utbetalingene har økt med nesten 40 prosent siden i fjor.

Rovviltkonsulenten hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Lars Bendik Austmo, betegner den store økningen i erstatningsutbetalinger til sauebøndene som uholdbar.

De fleste får erstatning

Lars Bendik Austmo
Foto: Håvard Zeiner / NRK

- Totalt betales det ut erstatninger på litt over 11 millioner kroner på sau i Nord-Trøndelag. I beitesesongen 2006 har vi hatt mye aktivitet i mange områder samtidig, og registrert mange kadaver påvist tatt av rovvilt. Det har ført til at vi har fått et rekordstort erstatningsoppgjør i Nord-Trøndelag, sier rovviltkonsulent Austmo.

De fleste bøndene nå får erstatning.

- De få som får avslag, er stort sett tilfeller der tapet i besetningen ikke overstiger det som blir kalt normalta, sier Austmo.

Frykter for framtida til sauenæringa

Samtidig blir det stadig færre sauer i fylket.

- De siste 3-4 årene har sauetallet i NT faktisk gått ned, sier Austmo.

Også fylkesagronom Kristian Wibe ser alvorlig på disse tallene:

- Jeg frykter for framtida til sauenæringa i Nord-Trøndelag. På fire år har det vært en tilbakegang på 15 prosent i saueholdet her i fylket. En vesentlig grunn til dette, er rovdyrproblemet, tror Wibe. Det skal nå undersøkes om årsaken til nedgangen virkelig er rovdyr.