Hopp til innhold

Hemmelig erstatning til kreftofre

Studenter og ansatte som har jobbet med farlige stoffer ved NTNU i Trondheim fått utbetalt over 17 millioner kroner i hemmelig erstatning.

NTNU på Gløshaugen
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Flere av dem som jobbet og studerte i laboratoriene på 70 og 80-tallet har fått kreft, noen har dødd av sykdommen.

Nå mener pårørende at staten har forsøkt å betale dem for å holde munn om saken. Per Kjøl seniorrådgiver ved NTNU sier de har kontaktet de som har vært berørt.

- Vi har hatt to runder i denne saken, og det har blitt gitt informasjon til både for ansatte og studenter. Utvalgte grupper, som har vært risikogrupper, har også fått tilbud om helsesjekk, sier Kjøl til NRK.  

Har utbetalt 17 millioner

Studenter og ansatte, som har jobbet med farlige stoffer ved NTNU i Trondheim, har i løpt av de siste ti årene fått utbetalt hemmelig erstatning i seks saker.

I følge VG dreier det seg om utbetalinger for til sammen 17 millioner kroner. En av de rammede har fått 13 millioner.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått kopi om at det er inngått forlik mellom tidligere ansatte ved Rosenborg og regjeringsadvokaten, sier Kjøl.

Jobbet med livsfarlig stoff

Grunnen til utbetalingene fra staten er at studenter og ansatte utviklet kreft etter at de jobbet i laboratoriene på kjemisk og biologisk institutt i løpet av 1970 og 1980- årene.

Ifølge en arbeidsundersøkelse jobbet de blant annet med livsfarlige stoffer som Benzen og radioaktive isotoper under avtrekksskap som de ansatte ikke visste var avslått på kveldene og i helgene.

Per Kjøl sier de vil se videre på saken.

- Vi må kontakte de berørte som kan bidra til gode løsninger både på HMS-området og på teknisk avdeling.

Djupedal vil ha gjennomgang 

Flere av kreftrammede og pårørende reagerer nå på det de opplever som en betaling fra staten for å holde munn.  

Kunnskapsminister Øystein Djupedal mener NTNU har opptrådt helt korrekt i denne saken. Han viser til at universitetet har prøvd å ta kontakt med alle som har jobbet eller studert ved instituttet i den aktuelle perioden. Likevel vil han ha full gjennomgang.

- Dette er saker som går langt tilbake i tid, så vi gjør nå det vi kan for å skaffe alle tilgjengelige opplysninger for de som måtte ønske det, sier Djupedal til NRK.