Hopp til innhold

Vurderer å ta saken til Strasbourg

Høyesterett har avvist anken til en tidligere elev ved Stavne Tvangsskole i Trondheim. Forsvareren reagerer på at deres avgjørelse ikke er begrunnet.

Høyesterett har avvist anken til en tidligere elev ved Stavne skole i Trondheim. Noralf Berg saksøkte kommunen for omsorgssvikt og overgrep han opplevde som elev ved skolen, men både tingretten og lagmannsretten mente saken var foreldet. Avgjørelsen ble anket til Høyesterett, og forsvarer Morten Aalberg reagerer på deres avgjørelse.

- Høyesterett har ved kjennelse avvist anken til Berg. Den avgjørelsen er ikke begrunnet, noe Berg reagerer på, sier Aalberg.

Overgrep på skolen

Fra 1947 til 1952 var Noralf Berg elev ved Stavne Tvangsskole i Trondheim. Han sier at han ble utsatt for voldelige og seksuelle overgrep der. Det var ikke før i voksen alder han fant ut at disse opplevelsene hadde gitt ham varige skader og problemer. I november i 2005 tok han ut stevning mot Trondheim kommune. Saken ble tatt opp i Trondheim tingrett og anket til Frostating lagmannsrett. Begge rettsinstansene kom fram til at den var foreldet.

Går til Strasbourg?

Foreldelsesloven fra 1979 setter en endelig frist for å kreve erstatning til 20 år etter at barnet ble myndig. Men i 1988 kom det en endring som sier at ved personskader som oppdages senere, skal ikke en sånn frist gjelde. Dermed mener Morten Aalberg at hans klient har rett på erstatning. Men siden hans sak går så langt tilbake som til 1950-tallet, er det usikkert om denne endringen gjelder. Høyesterett har ikke gitt en begrunnelse for hvorfor de har avvist saken.

- Jeg utelukker ikke at Berg vil vurdere å få brakt spørsmålet inn for Strasbourg, for å se om det er korrekt at en norsk domstol kan avvise et erstatningskrav uten noen nærmere begrunnelse, sier Morten Aalberg.