Hopp til innhold

Refser rovdyr-undersøkelse

WWF slår fast at nordtrønderne vil ha rovdyr der de bor. Problemet er at bare 31 personer er spurt.

I undersøkelsen som er laget for World Wide Fund for Nature (WWF) slås det fast at et klart flertall av landets befolkning vil ha rovdyr der de bor.

Flertallet er størst i rovdyrfylkene Nord-Trøndelag, Troms og Hedmark.

- Tynt grunnlag

I hele landet har 1400 svart på undersøkelsen og over halvparten vil ha rovdyr der de bor. 24 av 31 spurte nordtrøndere sier at de ønsker å ha rovdyr i kommunen sin.

- Jeg har ikke noe faglig grunnlag for å uttale meg om målingen, men jeg synes grunnlaget virker veldig tynt. 31 personer er spurt og det blir lagt frem som nordtrønderens syn, sier Jon Trøite, leder i bondelaget i fylket.

Han viser til at bondelaget laget en lignende undersøkelse tidligere i år. Der spurte de 200 personer i Nord-Trøndelag og resultatet var det motsatte, folk ville ikke ha flere rovdyr.

Bernt Aardal er samfunnsforsker ved Universitetet i Oslo. Han setter også spørsmåltegn ved troverdigheten til undersøkelsen selskapet Visendi har gjort for WWF.

- Jeg har vanskelig for å se at man kan da dette alvorlig når man er nede i et så lavt antall svar. Da snakker jeg om resultatet for Nord-Trøndelag fylke, sier Aardal til NRK.

Holder på konklusjonen

Generalsekretæren i WWF Norge, Rasmus Hansson, legger seg flat for kritikken.

- Jeg legger ikke skjul på at det er en betydelig usikkerhet i en slik undersøkelse med et begrenset antall svar, sier Hansson.

Han holder likevel fast på konklusjonene han har dratt på bakgrunn av meningsmålingen.

- Det begynner å bli mange av disse undersøkelsene. De gir alle sammen et klart flertall for rovdyr, de gir også noenlunde de samme tallene, sier Hansson.