Hopp til innhold

Tidlig ultralyd krever store ressurser

Gynekolog og overlege mener tidlig ultralyd i uke åtte krever ressurser helsevesenet ikke har.

Ultralyd

Stadig flere gravide kvinner velger å betale for tidlig ultralyd.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

På landsbasis regner man med at mer enn halvparten av alle gravide kvinner tar tidlig ultralyd. Tall fra St. Olavs Hospital i Trondheim viser at mellom 60 og 70 prosent av kvinnene som kommer til Nasjonalt senter for fostermedisin, har tatt ultralydundersøkelse før uke 18.

Overlege og gynekolog Tine Eilertsen

Tina Eilertsen er overlege og gynekolog ved barn- og familieklinikken i Nord-Trøndelag.

Foto: NRK

Tina Eilertsen er klinikkleder ved barn- og familieklinikken i Nord-Trøndelag, og hun tror det er forskjell på kvinner i bygd og by.

– Mitt inntrykk er at det er færre kvinner fra Nord-Trøndelag som tar ultralyd i uke åtte, enn i Sør-Trøndelag og spesielt Trondheim. Dette handler først og fremst om tilgjengelighet. Har man et tilbud, er det lettere å benytte seg av det, sier Tina Eilertsen, som er klinikkleder ved barn- og familieklinikken i Nord-Trøndelag.

– Veldig godt med bekreftelse

Lotte Aas er gravid, mens Kirsti Opdal Lægran har ei datter på ni måneder. De har begge valgt å ta ultralyd tidlig i svangerskapet, henholdsvis i uke åtte og ni.

–Jeg tok min første ultralyd i uke ni. Det var rett og slett fordi jeg hadde hørt om mange som hadde opplevd ting som ikke var helt greit. Jeg synes det var veldig greit å få bekreftelse på at ting gikk bra, sier Lotte Aas.

LES: Ultralyd gir falsk trygghet
LES: – Gravide får for sterk ultralyd

Liker ikke utviklingen

Overlege Eilertsen skjønner at vordende foreldre har behov for bekreftelse, men hun liker ikke den nye utviklinga. Hun mener dette krever ressurser som helsevesenet ikke har.

– Jeg synes at det er litt vanskelig. Først og fremst på grunn av ressursene det krever. Det kan komme en situasjon hvor man bruker ressurser på ting som ikke gir så stor helsegevinst som andre ting. De ressursene vi bruker på ultralyd må vi ta fra et sted, sier Eilertsen.

Forskjell på bygd og by

Lotte Aas

Lotte Aas valgte å betale for tidlig ultralyd.

Foto: Lotte Aas / Privat

Både Lotte Aas og Kirsti Lægran er begge bosatt i Trondheim. De er enige i at bosted utgjør en forskjell, men at også økonomi kan spille en rolle.

– Jeg tror det er mye vanligere å gjøre det i byene. Der er det så lett tilgjengelig. Bor man lenger unna er det ikke så vanlig. Det økonomiske aspektet er også viktig. Blir man gravid i voksen alder og begge partene er i jobb er ikke 1000 kroner så mye.

LES: Ny ultralydteknologi kan redde liv
LES: Gravide shopper ekstra ultralyd

Tror utviklingen vil fortsette.

Lotte Aas tror likevel dette er ei utvikling som vil fortsette. Hun er nå gravid i uke 26, og skal i løpet av sitt svangerskap på hele 4 ultralyder.

– Jeg tror kanskje at det er blitt en større bevisstgjøring på spontanabort. Det er flere som ønsker å ha kontroll på at ting går bra. Det er ikke så lenge siden det var uvanlig med den ene rutinekontrollen som er obligatorisk nå, sier Aas.

LES: SV vil ha tidlig ultralyd

Betaler gjerne ekstra

I Norge får alle gravide kvinner tilbud om ultralyd i 18. uke av svangerskapet, men det er det eneste. De to unge kvinnene sier de gjerne betaler for å få ekstra undersøkelser.

– Jeg betalte litt over 1000 kroner. Prisen ligger på mellom 1000 og 1500 kroner i Trondheim. Alle mine venninner valgte å ta tidlig ultralyd, sier Lotte Aas.

– For oss var det absolutt verdt å bruke penger på en tidlig ultralyd. Det var godt å vite at alt var bra med en gang, sier Kjersti Opdal Lægran.