Hopp til innhold

Namsos-kafé med historisk sus

I Namsos får du nå både mat og drikke i tillegg til en solid dose med lokalhistorie på samme sted. For i Ullvaresenteret i Vika finner du et spisested med gjenstander og bilder fra byhistorien.

Bjørn Tore Eilertsen

Bjørn Tore Eilertsen er daglig leder ved den historiske kafeen i Namsos.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Kafeen i Namsos er blitt ganske så spesiell. Her kan gjestene rusle rundt i lokalet og se på bilder og gjenstander både på veggene, i taket og på gulvet.

– Historisk vandring

– Dette er som en historisk vandring gjennom gamle Namsos. Vi synes det gir en veldig fin ramme rundt kafeen vår, sier daglig leder, Bjørn Tore Eilertsen, til NRK.

Kafeen ble startet tidligere i mai og holder til i et lokale hvor det var ullvarefabrikk i 70 år fram til 1983. I kafeen får du se både bilder og gjenstander som forteller litt om Namsos-historien.

– Vi holder jo til i et gammelt og ærverdig bygg, og vi må ta vare på historien vår. Responsen har så langt vært helt fantastisk. Vi har hatt veldig mange folk på besøk, og budsjettet er slått sånn rimelig greit. Og mange av gjestene kommer igjen gang på gang for å se på det vi har utstilt, sier Eilertsen.

Fant bestefaren sin

Inne i kafeen er det mange som går og kikker nysgjerrig rundt på bilder av gamle sagbruksarbeidere fra byen.

– Ja, ser her har vi jo slekta på veggen, sier en mann vi treffer som ser et bilde av bestefaren sin.

– Jeg er fra Trondheim og har ikke slekt i Namsos. Likevel synes jeg dette er interessant, sier en annen av gjestene.

Flere kommer bort til oss for å prate om det de ser på vegger, golv og i taket.

– Dette var skikkelig artig. Imponerende at de har fått til noe sånt i Namsos, sier en som står og ser på gamle bilder inne i kafeen.

Sykkel i taket

For her finner du bord, stoler og ovner slik det var i norske kjøkken for flere tiår siden. Her står det en gammel moped på golvet, og i taket henger det en sykkel av eldre årgang med planker på bagasjebrettet.

Du finner også en gammel telefon med en forklarende tekst om telegraf- og telefonhistorien. Og det er gammel vareemballasje over alt. I tillegg til veldig mange Namsos-bilder av arbeidere, sagbruk og annen industri.

– Dette er jo som et lite museum der vi har den lokale historien utstilt, sier Bjørn Tore Eilertsen.

Det er tidligere kjøpmann og lokalpatriot Øystein Tungseth som eier lokalet og som har skaffet til veie alle bildene og gjenstandene. Bjørn Tore Eilertsen lover de besøkende at gjenstandene blir byttet ut etter hvert.

– Vi har mye på lager, og du skal ikke se bort ifra at kundene vil finne nye gjenstander sånn plutselig uten at vi sier noe, forteller den daglige lederen av kafeen i Namsos.