Hopp til innhold

NTE ble anmeldt i dag

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk er anmeldt for brudd på konsesjonsvilkårene i Stjørdalselva.

Vannstanden i Stjørdalselva blir kartlagt

Vannstanden i Stjørdalselva blir nå undersøkt.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Anmeldelsen kommer fra Naturvernforbundet i Stjørdal og Meråker, Stjørdal jeger- og fiskeforening, Nord-Trøndelag jeger- og fisk, Samarbeidsrådet for naturvernsaker og Norske lakseelver.

– Bryter konsesjonsvilkårene

Disse organisasjonene mener Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk har tappet så mye vann fra magasinene for kraftverkene i Meråker at det er stor fare for både fisk og rogn i vassdraget.

– Vannføringen i Stjørdalselva er nå kommet under tillatt minstevannføring, og det betyr at energiselskapet har brutt konsesjonsvilkårene, opplyser Arnodd Håpnes i Samarbeidsrådet for naturvernsaker.

Nord-Trøndelag E-verk sier de på grunn av den kalde og nedbørsfattige vinteren har tappet ned innsjøene Fundsjøen og Fergen til minstemålsmerket for å klare å opprettholde kraftproduksjonen.

Elveeierne frykter nå at hele laksesesongen i Stjørdalselva kan bli ødelagt.

– Dette tenderer mot miljøkriminalitet, sier Gunnar Daniel Fordal, som er leder i Stjørdalsvassdragets elveeierlag.

– Frykter for rogn i elva

Fiskeforvalter i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad, er også bekymret.

– Jeg frykter for rogn som ligger i gytegroper i elva, og er jeg redd en hel årsklasse med laks vil bli borte. I tillegg er jeg også redd for en del av den større laksen i elva, for det har vært kaldt og lite tilsig av vann i vinter, mener han.

Nord-Trøndelag E-verk beklager det som har skjedd, og lover å gjøre det de kan for å redde laksen i elva. Men organisasjonene som nå har gått til politiet med saken, mener dette er alvorlig miljøkriminalitet i et nasjonalt laksevassdrag.

Men nå har snøsmeltinga startet for fullt, og de fleste regner med at Stjørdaleva vil fylles med vann ganske raskt. Dermed skulle den verste faren for rogn og fisk over.