Hopp til innhold

Mer enn 100 fjellrever i Norge

Bestanden av landets mest truede pattedyr er doblet på få år.

Fjellrev i Forollhogna

TILBAKE I FJELLET: Denne reven ble filmet i Forollhogna nasjonalpark i april 2012. Dette var den første fjellrevobservasjonen i området siden 1967.

– Det er veldig positivt. Vi ser jo individer som beveger seg flere steder hvor det ikke har vært rev på flere tiår, sier seniorrådgiver Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning til NRK.

For første gang siden overvåkningen av fjellrev startet er det nå identifisert mer enn 100 individer ved hjelp av DNA analyser.

Doblet på to år

Den norske fjellrevbestanden teller nå anslagsvis 139 fjellrever, og i løpet av to år har bestanden doblet seg

Årsaken er et svært godt yngleår for to år siden, da ble det født 40 kull med valper. Og selv om det var et dårlig år i fjor, har fjellrevene klart seg gjennom vintrene.

– Det er svært viktig for bestanden at overlevelsen har vært så høy. Tidligere har vi kun hatt et 50-60-talls voksne individer, i dag er bestanden på godt over 100. Uten denne veksten kunne den fort gått videre nedover, sier Bolstad.

Ennå ikke reddet

Den truede fjellreven har blitt avlet i fangenskap, satt ut i naturen, fóret og passet på.

Forskerne håper at fjellrevbestanden snart kan vokse i antall og utbredelse, uten kunstig hjelp. Men foreløpig er den ikke reddet.

– Det er nok litt for tidlig å si det. I enkelte områder er det en god bestand, allikevel må den enda høyere for at den skal være mer selvreproduserende og berge seg i de ulike fjellområdene, sier Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning.