Hopp til innhold

Radio skal redde rypa

De siste to ukene har forskere brukt både nett og netter til å radiomerke ryper. Nå skal de finne ut hvorfor bestanden minker.

Fjellrype

De siste to ukene har over 20 fjellryper blitt radiomerket og fått sender rundt halsen.

Foto: Ole Haugdal

Hans Christian Pedersen

Hans Christian Pedersen vil finne mer ut hvorfor bestanden av fjellrype har minket de siste åra.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Radiomerking er ett av tiltakene Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) benytter for å komme til bunns i hvorfor rypebestanden i Norge har minket de siste ti åra.

Radiomerkinga foregår på natta for da er det lettere å fange fuglen.

Bruker hov

– En kjører skuter med lys og en sitter bakpå med en langskaftet hov, sier seniorforsker ved NINA, Hans Christian Pedersen til NRK.

– Når vi finner ryper, prøver vi å blende de med et ekstra sterkt lys slik at de holder seg i ro til vi kommer frem slik at vi kan legge hoven over fuglen, sier Pedersen.

De siste to ukene har over 20 fjellryper blitt radiomerket og fått sender rundt halsen i Hestkjølen i Lierne ved grensa til Sverige.

En minkende bestand

Ved å radiomerke fuglen ønsker NINA å lære mer om hvorfor fjellrypa forflytter seg og hvilken evne den har til å overleve og produsere nye kull.

– Dette er en måte å henge på fuglen slik at vi kan finne mest mulig ut om den, sier Pedersen.

Fjellrype slippes fri etter radiomerking

Her slipper Sten Svartås i NINA fjellrypa fri etter at den har fått en radiosender rundt halsen.

Foto: Erlend B. Nilsen

Det som er nytt de siste fem til ti år er at fjellrypebestanden i Norge og Skandinavia går nedover. I fjor før ble 55 fjellryper merket i det samme området.

– I natt er siste fangstforsøket i denne runden i hvert fall. Det er mulig vi skal supplere litt i mars, men det får vi vurdere når vi får telt opp det vi har nå, sier Pedersen.