Hopp til innhold

– Kommunen er lurt opp i stry

Staten ga klar beskjed om at Rock City ikke ville få investeringsstøtte til Trønder-rockmuseet. Dette visste ikke Namsos kommune, og garanterte for 20 millioner kroner i påvente av statlige midler.

Tom Collett Prytz/Rock City

Namsos Høyres Tom Collett Prytz sier de aldri ville sagt ja til en lånegaranti på 20 millioner om de hadde visst at staten allerede hadde sagt nei.

Foto: Høyre / Eivind Aabakken. Fotomontasje. / NRK

Siden det aldri ble gitt slik støtte, sitter Rock City fortsatt med gjelda, mens politikerne som garanterte for lånet føler seg lurt.

– Museet er en regional oppgave

For å få Trønderrockmuseet klart til åpningen av Rock City i november 2011, søkte organisasjonen Namsos kommune om en lånegaranti på 20 millioner kroner.

Ifølge Trønder-Avisa skrev Rock City i søknaden at de ville betale tilbake gjelden ved hjelp av forventede investeringsmidler fra staten, ved Kulturdepartementet.

I virkeligheten hadde Rock City allerede i 2007 fått beskjed om at museet er en regional kulturell oppgave. Statlige midler kunne søkes om kun til utdanning og næring. Disse feltene ligger i Rock Citys hovedmandat, nemlig å være et ressurssenter for profesjonell rytmisk musikk.

– Helt ukjent. Vi er lurt opp i stry. Hadde vi visst dette ville vi aldri ha vært med på den lånegarantien, sier Tom Collett Prytz i Namsos Høyre til Trønder-Avisa.

Instrumentene Prudence brukte er utstilt på Rock City.

Rock City skulle være et bransje- og resurssenter, men i dag er det mer et museum.

Foto: Frank Almås

– Statlige penger skal gå til ressurssenteret

For Trønderrockmuseet har ikke fått ei krone fra staten.

Med alle statlige bevilgninger til Rock City etter 2007 fulgte føringer om at pengene skulle bidra til profesjonalisering og næringsutvikling, samt til kunstnerisk utvikling og fornyelse - altså områder som ligger under ressurssenteret.

Likevel er det museet, eller opplevelsessenteret, som har blitt tyngdepunktet i Rock City. Blant annet tar museet opp mange flere dyre kvadratmeter enn ressurssenteret gjør.

– Det har tatt for lang tid å rendyrke arbeidet med å bli et ressurssenter for bransjen, sa Arild Stokkan Grande i Arbeiderpartiet til NRK i forrige uke.

Trodde på søknaden

Da Rock City ba Namsos kommune om lånegarantien i mars 2011, skrev daværende daglig leder Svein Karlsen at de forventet 18 millioner i investeringsstøtte fra staten.

– Vi tok utgangspunkt i at det som sto i søknadene var korrekt. Vi hadde ingen forutsetning for å tro noe annet, sier rådmann i Namsos, Hege Sørli, til Namdalsavisa.

Daværende kulturminister Trond Giske har imidlertid uttalt at han aldri har lovet Rock City investeringsmidler.

Aksjonær og styremedlem i Rock City frem til januar 2011, Håvard Sunde, sier han ikke kjente til statens holdning til Trønderrockmuseet.

– Det er helt ukjent for meg, sier han til Trønder-Avisa.