Hopp til innhold

Raser mot skikongens planer

Grunneiere i svenske Åre raser mot den norske skikongen Bjørn Dæhlies planer om å bygge en skilandsby til 2,5 milliarder kroner.

Åre

Åre er blitt et populært turistmål både sommer og vinter, men grunneiere protesterer mot planene om en ny landsby med 9000 senger.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Dæhlie

Bjørn Dæhlie vil bygge en skilandsby med 9000 senger i Åre.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nå truer grunneierne i det aktuelle området med å ta vekk skilt i området hvis Dæhlie får bygge en ny landsby med 9000 senger, skriver Östersundsposten .

Like ved sentrum

Bjørn Dæhlie ønsker å bygge en ny skilandsby i områdene Rödkullen og Ullådal. Dette området ligger ca en kilometer unna Åre sentrum, og på vestsiden av Åreskutan.

Åre er blitt et svært populært reisemål både for norske og svenske turister, og det er foretatt store utbygginger i bygda de siste årene.

Men Dæhlies gigantplaner har splittet befolkningen i Åre. For flere av grunneierne vil ikke ha noen ny skilandsby i området, og truer med å fjerne skilt i nærheten så snart byggingen starter.

– Vi synes de bør stoppe og vurdere fremtiden for prosjektet. Er det virkelig behov for 9000 senger i dette området, sier en av grunneierne, Bengt Persson, til avisa.

Rammer turistene

Han vet at skiltaksjonen vil ramme turistene, men mener det er det eneste riktige å gjøre.

I dag ligger det 35 hytter i området hvor Bjørn Dæhlie vil bygge sin landsby. Dæhlie vil bygge 500 hytter og et leilighetskompleks med 500 boenheter.

Men fra før bygges det allerede 4000 senger i västra Bjørnen, og nå viser det seg at meglerne har problemer med å selge de leilighetene og hyttene som allerede står ferdig.

Grunneier Bengt Persson ber derfor Åre-politikerne tenke litt fram i tid.

– Rödkullen er det eneste området som ikke er utbygd. Det er et fristed, og slik bør det få bli, sier Persson til i Östersundsposten.

Har redsuert

Kritikken mot Dæhlies landsbyprosjekt er ikke av ny dato. Helt siden planene ble kjent for noen år siden, har en del grunneiere reagert. Det spesielle med prosjektet er at alt av anlegg bygges fra grunnen av. Her er det ikke noe fra før.

Bjørn Dæhlie har tidligere uttalt til Länstidningen at han allerede har redusert det opprinnelige utbyggingsprosjektet.

– I ett område har vi redusert med 53 tomter. Men hele prosjektet koster oss 100 millioner kroner for vann, avløp, veger og fiber, og da må vi bygge ut en god del for å finansiere alt dette, sa han til avisa.

Han tror også folk etter hvert vil innse fordelene av alt dette.

– Jeg tror at de får en formidabel verdistigning på sine eiendommer, mener Bjørn Dæhlie.