Hopp til innhold

– Katter er uønska i norsk natur

Katter er en uønsket art i norsk fauna, sier ornitologisk forening og vet at de ber om trøbbel. Men de små lodne drapsmaskinene tar så mange fugler at foreninga er bekymra for norsk dyreliv.

Katt og fugl

Katter liker å leke litt med maten før de fortærer den med fjær og bein.

Foto: MICHEL LABONNE / PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI/colourbox

Det er rundt sju hundre tusen katter i Norge i dag, og 93 prosent av dem ferdes ute i naturen. Der bedriver de en av sine favorittsysler i stor stil, nemlig å drepe andre små dyr.

– Vi støtter oss på undersøkelser fra Sverige og Storbritannia, og må regne med at norske katter tar rundt 3,5 millioner fugler i året, sier Morten Ree, som er organisasjonssekretær i Norsk ornitologisk forening.

Tør nesten ikke snakke om katte-vold

I 2009 uttalte han at myndighetene burde gjøre noe for å hindre de norske kattene i å drepe flere millioner fugler i året.

Etter det har ornitologforeninga fått så mye pepper fra katteelskerne at de nesten vegrer seg for å diskutere saken i dag.

Morten Ree

Morten Ree i Norsk ornitologisk forening vil bli kvitt løskattene.

Foto: Maren Ødegård Struksnæs / NRK

– Det blir fort litt turbulens, og responsen var veldig svart-hvitt forrige gang, sier Ree.

Derfor presiserer han at det først og fremst er eierløse katter de ønsker å bli kvitt.

– De må skaffe all maten selv, og da tærer det ganske hardt på blant annet fuglefaunaen, sier han.

Sammenligner katten med mårhund

Ornitologforeninga har derfor støttet forslag om at bør være obligatorisk ID-merking av katter, slik at det blir enklere å ta vekk de eierløse kattene.

Det fikk de ikke støtte for i Landbruksdepartementet, men Ree forteller at foreninga har et klart standpunkt i striden mellom katt og fugl.

Mårhund

Ornitologene mener katten er like unaturlig i norsk natur som den forhatte mårhunden.

– Vi prøver å se litt profesjonelt på det. Og tenker slik at når katta slippes ut av døra er den en del av naturen, og blir å betrakte som en innført art som er uønsket på linje med mårhund, sier han.

– Steriliser katta!

Katter tar først og fremst mus, meis og ekorn som lever i nærheten av folk, og det er ingen av bestandene som er direkte trua i norsk natur.

Katteeiere kan likevel gjøre en innsats for å unngå at rovdyret går løs på dyrene i nærområdet, sier zoolog Petter Bøckman,

Petter Bøckman

Zoolog Petter Bøckman sier folk må bli flinkere til å sterilisere kattene sine.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Man kan sørge for at katta er mett, men det viktigste er å sørge for at den er sterilisert, sier han.

De dyrene som gjør storeslem er nemlig løskattene, og de driver og parer seg og sørger for at det er kattunger både her og der, sier Bøckman.

Han forteller blant annet at ekornbestanden i Tøyenparken i Oslo tok seg betraktelig opp i en periode hvor de aktivt fjernet eierløse katter.

– Katten liker å drepe

For selv om katten har vært et populært husdyr i nesten 10 000 år, er den et rovdyr med rovdyrinstinkt.

– De har en liten stemme i bakhodet som forteller dem at de må ut og drepe, sier han.

Morten Ree fra Ornitologforeninga er selv en av mange tusen nordmenn som gir plass til det lille rovdyret i hjemmet sitt, men han blir helt fortvila når den flinke lille jegeren drar en halvdød fugl inn i huset.

Pusi med flaggermus

Til tross for at hun får mat i skåla, har denne ivrige jegeren tatt med seg ei flaggermus hjem.

Foto: Christine Kay Landrø

– Katten prøver også å lære eierne å drepe, for det er også et instinkt den har at alle i husstanden må kunne dette, sier Bøckman.

Ree har festa ei bjelle på katta si, som gjør at det blir vanskeligere å snike seg innpå byttet. Den greier det visstnok likevel, men han tror det er flere som slipper unna.

Det er i hvert fall liten vits i å kjefte på ei katt som kommer hjem med fagsten.

– Det blir som å kjefte på et menneske fordi det puster, sier Bøckman.